News & Updates

Ni ovogodišnje druženje nije razočaralo. Ljubazni domaćini, bh asocijacija Coventry, u suorganizaciji sa BH UK Networkom su učinili sve da 23.Susret bh.dopunskih škola u Velikoj Britaniji protekne u najboljem redu. Ovo je bila jedinstvena prilika da se osvježe stare uspomene, sklope nova prijateljstva te da svi učenici steknu svijest da su ponosni Bosanci i Hercegovci.

Neosporno su ovi susreti Bosanaca i Hercegovaca na Ostrvu postali najmasovnije okupljanje građana u Velikoj Britaniji.Zagazili smo već u treću deceniju kontinuiranog održavanja ovakvih susreta koji su već postali tradicija. Pored više od 400 bh.građana iz raznih gradova Engleske, susret su uveličali i dragi prijatelji u prostorijama “Sidney Stringer Academy”.

Na početku programa intonirane su državne himne Bosne i Hercegovine i Velike Britanije. Program su otvorili Zina Hasanbegović i Bilal Kablić, prošlogodišnji maturanti bh.dopunske škole Coventry, koji su se odlično snašli u ulozi voditelja. Prisutnimasu se obratili i Almin Kazić, predsjednik bh.asocijacije Coventry te Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka.

Susret su uveličali i uvaženi gosti koji su se obratili prisutnima; Simon Topman MBE DL, kraljičin izaslanik West Midlands regije, ;Kevin Maton, gradonačelnik Coventry grada te Nj.E Vanja Filipović, ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji.

Uslijedio je kulturno – umjetnički program u kojem su učestvovali učenici bh.dopunskih škola u Velikoj Britaniji (Coventry, Birmingham, Victoria London, Derby, Hertfordshire, i Manchester) . Svaka škola se predstavilapo slobodnom izboru, recitujući stihove naših poznatih pjesnika, pjevajući vesele pjesme, i izvodeći igrokaze. Cilj ovih susreta i jesteda sebh.građani, od najmlađih do najstarijih, druže i zajedno provedu jedno lijepo i veselo popodne uz pjesmu i ples.

Nezaboravno druženje ne bi moglo proteći bez KUD „Mladost Bosne“ iz Birminghama. Jedni iz Svi uvježbani stručnošću, ljubavlju i strpljenjem  koreografa Fahire Hasedžić, izmamili su dug i zaslužen aplauz prepune dvorane, ispunjene do posljednjeg mjesta.

Pristupilo se i dodjeli nagrada i zahvalnica.U okviru ovogodišnjeg susreta, povodom “Platinastog jubileja” Kraljice Elizabete Druge , organizovan je Konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova. Ovom prilikom naši mladi Ambasadori Bosne i Hercegovine pokazali su svoju maštu i volju, te na kreativan način izrazili svoje viđenje “Platinastog jubileja”.

Nakon što je komisija izabrala najbolje radove, kraljičinom izaslaniku, Simon Topman MBE DL,je pripala čast da obraduje pobjednike i uruči priznanja . Svakako možemo reći da su svi prisutni bili u prilici da se zabave u dječijem znanju i stvaralaštvu.

Za najbolji likovni rad proglašen je rad Hane Hatić, a najbolji literarni rad Lejle Hrnčić.

Drugo mejsto za literarni rad osvojila je Zana Hasanbegović, a za likovni rad Vedad Trnovac.

Treće mjesto za likovni rad osvojio je Amil Medić, a za literarni rad Aldijana Dedić.

Takođe, uz nagradu BH UK Networka, Simon Topman MBE DL je na poklon i dobio poklon od Elme Jakupović, učenice bh dopunske škole Hertfordshire. Gospodin Topman je sa oduševljenjem primio poklon i obećao da će sliku držati u svojoj kancelariji, kao uspomenu na jedno predivno druženje sa mladim ambasadorima BiH.

Slijedeći po planu organizovan je ručak kojeg su vrijedne volonterke lokalnog udruženja pripremile. Spremno su dočekale oko 500 gostiju sa i te kako bogatim izborom hrane.

Lijepo vrijeme i izuzetno dobri uslovi za predviđene sportske aktivnosti izmamili su sve prisutne vani.  Nogomet je prednjačio i ovaj put, popraćen gromoglasnim navijanjem svih uzrasta. Održane su sportske igre i razne kreativne radionice za sve učenike bh. dopunskih škola, nakon čega su pobjednicima uručene nagrade za osvojena prva, druga i treća mjesta.

U fudbalu, prvo mjesto osvojila je škola Coventry, drugo mjesto Birmingham a treće mjesto Hertfordshire .

Bronza, srebro, zlato… sve su to medalje za uspomenu o nezaboravnom druženju.

Dragi Bosanci i Hercegovci, hvala Vam najprije na masovnom odzivu svima pojedinačno. Veliko Hvala našim uvaženim gostima, učiteljima, učenicima i roditeljima.

Hvala najljepša bh. AsocijacijiCoventry, našem ovogodišnjem domaćinu na izuzetnoj ljubaznosti, nezaboravnoj dobrodošlici i susretljivošći, posebno našim dragim domaćicama koje su se potrudile da svaki gost bude ugošćen na prigodan  način.

Velika hvala i vidimo se iduće godine u još većem broju u nekom drugom gradu na 24. Susretu!