News & Updates

Proteklog vikenda je u saradnji BH UK Networka i BH asocijacije Hertfordshire održan memorijalni malonogometni turnir u znak sjećanja na prerano preminule mlade fudbalere Edvina Dinu Hodžića iz Linza (Austrija) Irhada Rizvu Durakovića iz Londona (Velika Britanija).

Irhad Rizvo Duraković (1987-2011) rođen je u Sarajevu. Tokom rata došao je sa majkom u London. Ovaj mladi sarajlija umro je u Londonu 2011. godine od rijetke bolesti – humanog oblika kravljeg ludila i koji je ostao upamćen kao jedini Bosanac koji je preminuo od ove opake bolesti koja je prostore Engleske zahvatila prije 10-ak godina. Irhad je ostao upamćen i kao vrijedan volonter i aktivitista bosanskohercegovačkih udruženja u Londonu te talentovan fudbaler koji je u više navrata nosio dresove reprezentacije naših građana iz Engleske i Walesa.

Edvin Dino Hodžić potiče iz sportske porodice. Edvinov otac Nermin učesnik je svih šesnaest održanih svjetskih prvenstava dijaspore BiH u futsalu. Tu ljubav prema sportu prenio je na svoje sinove Edina i Edvina. Porodica Hodžić je uz porodicu Durić iz Belgije vjerovatno dala najbolje fudbalere koji su nastupali na Svjetskim prvenstvima dijaspore u futsalu. Na SP održanom u maju 2018. godine, reprezentacija Austrije osvojila je šampionsku titulu. Pehar je podigo kapiten i najblji igrač Edvin Hodžić. Dva mjeseca kasnije (10. juli 2018) šokirala nas je vijest da je Edvin preminuo nakon treninga.

Zbog pandemije Covid-19, turnir se nije održavao već dvije godine. Učestvovalo je 9 ekipa iz Velike Britanije (Birmingham, Coventry, Derby, Hertfordshire,London….).
Gledaoci su mogli da uživaju u kvalitetnom fudbalu i izvandernoj atmosferi. Prijatno nas je iznenadilo učešće velikog broja mladih igrača, na kojima ostaje budućnost ove manifestacije.

Svrha održavanja turnira jeste ujedno i prilika da se izabere selekcija Bosanaca i Hercegovaca iz Engleske koji će učestvovati na Svjetskom prvenstvu dijaspore BiH u futsalu koje će se u organizaciji SSD BIH održati u Izmiru, Turska u periodu od 20-22. maja ove godine.

Uručeni su pehari. Najbolji fudbal prikazala je ekipa “Izmir” sastavljena od igrača širom UK i oni će ujedno i predstavljati okosnicu reprezentacije Velike Britanije na SP dijaspore BiH. Drugo mjesto osvojila je ekipa  “A Tim” dok je ekipa “Sana” osvojila treće mjesto.

Zahvaljujemo se ambasador BiH u UK, Nj.E. Vanji Filipoviću koji je svoji prisustvo uveličao ovu sportsku manifestaciju. Našoj pobjedničkoj reprezentaciji želimo mnogo sreće i dobrih rezultata u Izmiru.

Poslije takmičarskog dijela, nastavilo se sa druženjem u obližnjem klubu, uz muziku i pjesmu našeg uveliko poznatog Sefera Haskića.

Zahvaljujemo se BH udruženju Hertfordshire na toploj dobrodošlici i na odličnoj organizaciji.

BH UK Network