Uncategorized

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove izrekao je presudu ratnom zločincu, Ratku Mladiću, a majke Srebrenice pratile su izricanje presude srebreničkom krvniku. Izricanje presude pratila je i bosanskohercegovačka zajednica u Velikoj Britaniji. 

Bivšem komandantu Vojske Republike Srpske faktički je potvrđena prvostepena presuda iz 2017. za genocid i druga krivična djela tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Mladić je pravosnažno proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju, prisilno premeštanje i, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

 

Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka, krovne organizacije bh.udruženja u Velikoj Britaniji

Predsjednik BH UK Networka, Zaim Pašić je izjavio: “Nakon dužeg vremena od počinjenja genocida i zločina nad muslimanima – bošnjacima i hrvatima u BiH osuđeni su glavni akteri tih događaja što bi trebalo dovesti do prihvatanja činjenica koje su nažalost zaustavili živote nedužnih građana kao i planove porodica da imaju normalan život.

Sve ono što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu :Holokaust i Jasenovac . se nije zaboravilo, a desio se genocid u BiH od strane vojske RS kao i tadašnjeg rukovodstva koje nije uspjelo da na demokratski način pređe iz jednog u drugi sistem.

Odluka Haškog tribunala o doživotnom zatvoru Ratku Mladiću može biti satisfakcija porodicama ubijenih kao i žrtvama agresije na BiH,međutim ako ove odluke ne budu prihvaćene od svih onda se neće ostvariti trajni suživot i uvijek će biti oni koji će stvarati svoju historiju ii negirati činjenice. U nadi da se genocid neće dogoditi više nigdje u Svijetu pozdravljamo odluke Haškog tribunala, još jednom iskreno saučešće žrtvama agresije na BiH te poziv da se razgovara o miru i suživotu kao i da Bosna i Hercegovina što prije postane moderna demokratska zajednica svih građana koji u njoj žive.”

 

 

Mujo Delić, član naše zajednice u Velikoj Britaniji koji je preživio genocid u Srebrenici se oglasio povodom izrečene kazne generalu Ratku Mladiću. “Naše porodice i prijatelje koji su žrtve genocida niko nam ne može vratiti, ali nama preživjelima ova presuda ipak daje određenu radost da će najodgovorniji čovjek za genocid provesti ostatak svog života u zatvoru. Ovo je također jako važna presuda u kontekstu historije, pošto je ipak cijela međunarodna zajednica prepoznala obim Srebreničkog genocida što će ostati upisano da mlade generacije to nikada ne zaborave. “ 

Lejla Delić, kćerka Muje Delića, preživjelog genocida u Srebrenici

Njegova kćerka, Lejla Delić, druga generacija preživjelih genocida je izjavila: “Gledala sam presudu koja najviše znači nama Bošnjacima – presudu ratnom zlocincu Ratku Mladicu.  Presuda je podarila mom ocu, šehidima i porodicama koje su izgubile najmilije, makar trunku satisfakcije i pravde..Napokon je osuđen zločinac, do kraja života među hladnim zatvorskim zidovima!Ova presuda je važna da ponovo potvrdi ono što se dogodilo u Srebrenici, važna za nas, buduće generacije”.

U genocidu u Srebrenici ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka, mahom mlađih muškaraca među kojima je bilo i dječaka. Deportovano je oko 40.000 žena, djece i starijih osoba.

Među učesnicima tog UZP-a u presudi Mladiću navode se Radovan Karadžić, Radislav Krstić, Vujadin Popović, Zdravko Tolimir, Ljubomir Borovčanin, Svetozar Kosorić, Radivoje Miletić, Radoslav Janković, Ljubiša Beara, Milenko Živanović, Vinko Pandurević i Vidoje Blagojević. Zločine su počinile jedinice Drinskog korpusa VRS-a ili Glavnog štaba.

BH UK Network