News & Updates

Ambasada BiH u Velikoj Britaniji u suradnji sa BH UK Network-om je organizovala prijem za diplomatski kor u prostorijama ambasade u Londonu.

Prijemu su prisusutvovali predstavnici mnogobrojnih ambasada u Velikoj Britaniji, članovi britanskog Parlamenta, predstavnici bh zajednice u UK i mnogi drugi uvaženi gosti.

Prisutnima su se obratili Nj.E.Vanja FIlipović, ambasador BiH u Velikoj Britaniji, Alicia Kearns MP, predsjednica svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu u Britanskom parlamentu i Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka.

Istaknuta je važnost ovog značajnog datuma za našu domovinu. Prošlo je tačno tri decenije od kad su građani Bosne i Hercegovine rekli historijsko “DA” na referendumu koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. To “DA” je otvorilo vrata slobodi i nezavisnosti o kojoj su generacije sanjale, s vjerom u bolju, zajedničku budućnost u vremenu demokratije. Sada, 30 godina nakon subonosnog “DA” i krvave agresije i rata koji je uslijedio nakon, Bosna i Hercegovina se još uvijek nalazi u teškoj političkoj krizi.

Specijalne gošće umjetničkog programa bile su Dženana Huseinagić i Dženana Šehanović Sarajlić. Muzički performans „Sevdah i klasika – spoj tradicije i umjetnosti “ Dženane Šehanović Sarajlić, magistrice klavira i prof. dr. Dženane Huseinagić, sopranistice, podrazumjeva zaokruženu cjelinu prožetu nekim od najljepših djela muzičke Balkanske baštine sa osebujnim i bogatim muzičkim lirskim repertoarom. Akcenat bi svakako bio na sevdalinke kojima je Bosna i Hercegovina kolijevka nastanka i koje su dale autentičan pečat bosansko-hercegovačkoj muzici, ali bi ovaj put bile izvođene u klasičnom aranžmanu, što im daje novu dimenziju i umjetničku vrijednost.

Atmosfera je bila izuzetno prijatna i ugodna gdje su prisutni mogli uživati uz muziku prelijepih umjetnica  te sjetiti se značaja historijskog jubileja, 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

BH UK Network