News & Updates

Illustration of a car and MOT triangle symbol.Privremeno oslobađanje omogućit će nastavak vitalnih usluga, ključnim radnicima da idu na posao i ostalim građanima da idu po osnovnu hranu i lijekove tokom epidemije COVID-19 virusa.

 

Automobilima, motociklima i kombijima će se odobriti izuzeće  od MOT što će omogućiti ljudima da nastave sa osnovnim putovanjima vozilima, ali se vozila moraju održavati u besprijekornom stanju.

Vlasnicima vozila bit će odobreno 6 -mjesečno oslobađanje od testiranja MOT-a, omogućavajući im da nastave putovati na posao ukoliko ne mogu raditi od kuće, ili čak kupovati potrepštine.

 

Svi automobili, kombiji i motocikli za koje je obično potreban MOT test bit će izuzeti od redovnog tehničkog pregleda od 30. Marta 2020. Vozila se moraju održavati u besprijekornom stanju, a garaže će ostati otvorene za temeljne popravne radove. Vozači  će biti kažnjeni ako voze nesigurna vozila.

 

Građani  trebaju ostati kod kuće i izbjegavati putovanja. Jedini razlozi zbog kojih bi trebali napustiti svoje domove jesu razlozi odobreni od strane vlade Velike Britanije. Ministar saobraćaja Grant Shapps rekao je:  ”Moramo osigurati da oni koji su od ključne važnosti pri pomoći naciji u UK u borbi protiv COVID-19 to mogu zaista učiniti. Omogućavanje privremenog oslobađanja od testiranja vozila omogućit će vitalne usluge poput isporuka da se nastave, radnicima da i dalje idu na posao, te ljudima  da dobiju neophodnu hranu i lijekove. Sigurnost je ključna, zbog čega će garaže ostati otvorene za temeljne popravke vozila”.

 

Zakonodavstvo će se uvesti 30. marta 2020. i stupit će na snagu odmah za naredni period od  12 mjeseci, nakon kratkih savjetovanja s ključnim organizacijama. Vozači će još uvijek morati testirati svoja vozila dok ne stupe na snagu novi propisi, ukoliko ih moraju koristiti.

 

Ako ne možete dobiti MOT , tj odraditi redovni tehnički pregled jer se nalazite u samoizolaciji, Ministarstvo saobraćaja sarađuje sa osiguravateljima i policijom kako bi osigurali da ljudi neće biti negativno pogođeni zbog stvari koje su izvan njihove kontrole.

Praktična vozačka ispitivanja i godišnja ispitivanja za teretna vozila, autobuse suspendovana su do 3 mjeseca.

Dodatne informacije možete pronaći na sllijedećem linku:

https://www.gov.uk/government/news/vehicle-owners-to-be-granted-mot-exemption-in-battle-against-coronavirus