News & Updates

Zbog situacije sa korona virusom ove godine izostale su mnoge aktivnosti obilježavanja 25.godišnjice genocida Srebrenici.  Mnogi su se odlučili na drugačije načine sa kojim će se osuditi genocid. Alma Aganović, predsjednica odbora West Midlands Remembering Srebrenica, uz pomoć drugih članova  istog odbora organizovala je online događaj  na facebooku“Let’s cook Bosnian food!”.

 

Uz kooperaciju sa BH UK Networkom su pozvali ljude ne iz samo West Midlands regije, već i šire da spremanjem bh.tradicionalnih jela pošalju poruku mira, daju podršku svim preživjelim i porodicama nevino ubijenih Bošnjaka . Zanimljivo je da su i članovi odbora, koji nisu porijeklom iz BiH, prihvatili izazov  i po prvi put napravili bosanske specijalitete.

 

Phil Ginnings, tražio je raznolike bh. recepte i neumorno se trudio skuhati i postaviti gotovu hranu na grupu. Pridružili su mu se i Anousheh Haghadi i Amy Drake spremajući zeljanicu, Richard Burden kuhajući punjenje paprike, Lizzie Norman spremajući krempitu i još mnogi drugi. Aida Salkić- Haughton iz YMCA North Staffordshire je organizovala da mladi sa kampusa naprave bosanski lokum. Naša hrana zamirisala je u raznim krajevima Engleske; čupavci su se pravili u Newcastle, uštipci u Leicesteru, Burek u Londonu itd…

 

“Kulinarska tradicija igra važnu ulogu u kulturnoj identifikaciji naroda Bosne i Hercegovine. Drago mi je vidjeti da se veliki broj bosanaca i hercegovaca  te građana Velike Britanije odazvao i podržao ovakav događaj. Hvala svima koji su na ovaj način odlučili saznati više o BiH, o genocidu koji se dogodio, o narodima našeg podneblja i o našem kulinarstvu. Ne trebamo zaboravljati na bitne stvari koje čine našu državu drugačijom te zanimljivom turistima. Ambicija svih nas treba biti da nam naša sadašnjost i budućnost, spremajući tradicionalna jela, budu ispunjeni mirisom i okusom nekog drugog, možda čak i ljepšeg vremena.”, izjavila je Alma Aganović.