News & Updates

Westminster Abbey, London

U jučerašnjim popodnevnim satima, u katedrali Westminster Abbey u Londonu održana je komemoracija u znak sjećanja na život i djelo bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna. Rad, posvećenost i energija koje je on posvetio poslijeratnoj obnovi Bosne i Hercegovine i njenog društva, uvijek će se pamtiti. Ashdown, britanski političar iz reda liberala, do početka 2006. bio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Komemoraciju je vodio velečasni dr. John Hall.“ Došli smo da se zahvalimo svemogućem Bogu i slavimo čovjeka koji je svoj život posvetio Britanskim kraljevskim marincima, diplomatskoj službi, članstvu u Parlamentu u oba doma, vođenju političke stranke i, na kraju, uspješnom predstavljanju u Ujedinjenim nacijama i Evropskoj Uniji u ratom razorenoj Bosni i Hercegovini. U ovom se trenutku posebno molimo za pravdu i mir za koje se lord Ashdown zalagao  tokom života.”, izjavio je dr. John Hall.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović

Komemoraciji su prisustvovali mnogi ugledni gosti, između ostalih i  predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine; visoki predstavnik Valentin Inzko, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović te predstavnici bosanskohercegovačke zajednice u Velikoj Britaniji.

“Paddy Ashdown ostat će zapamćen kao jedan od pionira koji su tu zemlju poveli putem prosperiteta, čiji je cilj bio da svima donese bolju budućnost i napredak. Bosna i Hercegovina je izgubila istinskog prijatelja, koji je tu zemlju i njene građane volio cijelim srcem “– rekao je visoki predstavnik Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

Na početku komemoracije , Michael Shanno, iz reda Britanskih Kraljvskih marinaca i unuk Matthias Theurel, su u znak sjećanja simbolički na oltar pored velečasnog položili mač Lorda Ashdowna. General Matthew Holmes CBE DSO,  komandant kraljevskih marinaca, pročitao je molitvu Kraljevskih marinaca. John Major, bivši britanski premijer i prijatelj Lorda Ashdowna za kojeg je rekao da je “spontani optimista, , se obratio kongregaciji koja je uključivala kolege bivše premijere Tonyja Blaira, Davida Camerona i Gordona Browna.

Reis Kavazović je, na zahtjev porodice pročitao nekoliko ajeta iz Kur’ana na bosanskom jeziku. “Ovdje smo da odamo našu veliku počast i zahvalnost lordu Paddyju Ashdownu zbog onoga što je on učinio za Bosnu i Hercegovinu u svojoj službi kao visoki predstavnik. Mi smo neizmjerno zahvalni za sve ono što i danas uživamo od onih reformi koje je on poduzeo. Možemo slobodno kazati da bi vjerovatno još uvijek u Bosni oni najokorjeliji kriminalci slobodno živjeli da nije bilo lorda Paddyja Ashdowna “, rekao je Kavazović.

Polaganje mača Lorda Ashdowna

Predsjednik organizacije “Remembering Srebrenica” dr. Waqar Azmi je svojim prisustvom takođe odao počast komemoraciji. “Lord Ashdown bio je jedan od najmoćnijih svjetskih glasova za Bosnu, koji se zalagao za žrtve i preživjele genocida.. Divio sam se njegovoj energiji, strasti i odlučnosti da napravi razliku. Tugujemo s njegovom porodicom i zahvaljujemo mu na svemu što je učinio.”, izjavio je Dr.Azmi.

Lord Ashdown bio je jedan od najjačih pristalica i zagovornika za organizaciju “Remembering Srebrenica” i bosanski narod. Nakon što je 2006. godine odstupio s dužnosti visokog predstavnika, Lord Ashdown je nastavio da se zalaže za Bosnu i Hercegovinu, zalažući se u Domu lordova, medijima i govoreći na brojnim komemoracijama  povodom obilježavanja Dana sjećanja na Srebrenicu. Lord Ashdown, koji je živio sa svojom suprugom Jane u Norton-sub-Hamdonu, Somerset, umro je prošlog decembra u dobi od 77 godina.

 

 

 

Lord Ashdown sa suprugom Jane i psom Luke, Juni 2000