News & Updates

Bosanskohercegovačka folklorna grupa “ Mladost Bosne” pod budnim okom njihove instruktorice Fahire Hasedžić su imali čast predstavljati bh. zajednicu u Birminghamu  svojim folklornim nastupom pred publikom u Cannon Hill parku u okviru sedmice obilježavanja svjetskog Dana izbjeglica. 

Sedmica izbjeglica ( Refugee Week) održava se svake godine širom svijeta oko svjetskog dana izbjeglica 20. juna. U Velikoj Britaniji, sedmica izbjeglica je nacionalni program umjetničkih, kulturnih i edukativnih događaja koji proslavlja doprinos izbjeglica u Velikoj Britaniji  i podstiče bolje razumijevanje između etničkih zajednica.

“Celebrating Sanctuary for Refugee Week “ je dobrotvorna organizacija koja već dugi niz godina organizuje različite događaje i aktivnosti  u toku Sedmice izbjeglica. Ovaj dan potrudili su se da svi koji dođu u Cannon Hill Park provedu pravi familijarni dan ispunjen radošću  i različitim besplatnim aktivnostima za djecu(kao što su crtanje na licu, pravljenje i puštanje zmaja, besplatne male igračke za djecu itd). No, organizovane su i besplatne aktivnosti za odrasle poput radionica za učenje svirati bubnjeve,  razne umjetničke i edukativne radionice.

Nastupom folklorne grupe “Mladost Bosne “ nisu samo roditelji bili impresionirani, već svi prisutni. Njihov zapažen nastup nagrađen je velikim aplauzom. Pored naših malih predstavnika, nastupili su i The Congolese Youth Music Group, MMM (Multi-Cultural Music Making) Group, Khalifa Conte – profesionalni bubnjar iz Senegala, Nicky Reed, Ian Parmel  i još mnogi koji su svojim umjetničkim nastupom predstavili svoje etničke zajednice.

Sedmica izbjeglica je sada jedna od vodećih nacionalnih inicijativa u borbi protiv ove negativne klime, brani važnost zatočenika i koristi koje može donijeti i izbjeglicama i domaćinstvima.

Draga djeco, bosanci i hercegovci, Hvala Vam što ste nas predstavili s ponosom i osmijehom. Hvala Vama, našoj divnoj instruktorici Fahiri Hasedžić i vašim roditeljima koji ste slobodno nedjeljno popodne odlučili provesti u Cannon Hill parku te osvijetlati obraz bosanskohercegovačke zajednice iz Birmingama.

Bosnia UK Network