News & Updates

 

‘Bijeli cvijet’ je muzičko djelo nastalo u suradnji Narodnog pozorišta Sarajevo i i orkestra Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini te pjevača i izvođača Cardiff Ardwyn-a iz Wales-a. Muzička posveta sjećanja iz Velsa Bosni, nastala je tokom pandemije COVID-19 u znak obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Melodiju i tekstove napisao je Elvir Solak,  koji je preživio opsadu Sarajeva, kompoziciju je aranžirao direktor pjevača Cardiff Ardwyn, David Leggett sa solo izvedbama Abigail Lucinda, iz Remembering Srebrenica Wales i soprano soliste sarajevskog Narodnog pozorišta Aide Čorbadžić.

Za manje od sedmice, ubijeno je najmanje 8372 uglavnom muškaraca i dječaka Bošnjaka-Muslimana. Bio je to genocide. Najstrašniji zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Ubijeni su zbog svog identiteta.

 

Pjesma govori o duši žrtve Srebrenice, koja opisuje bol srca i vapaj svoje majke i prikazujući zloglasni „Bijeli cvijet“ koji je postao simbol srebreničkog stradanja i genocida. Pjeva se na engleskom i bosanskom jeziku sa titlovima.

 

Snaga muzike i ljubavi okupila je dvije zemlje i skoro 140 volontera koji su se udružili kako bi zajedno stvorili ovo remek-djelo .

 

Ovo djelo je posveta i sjećanje za nedužne žrtve iz Srebrenice od Walesa za Bosnu i Hercegovinu.

 

 

Elvir Solak i Aida Čorbadžić

Cardiff Ardwyn Izvođači