News & Updates

BH UK Network, otvorio je vrata Bosanske kuće i ove školske godine u Birminghamu za sirijske izbjeglice, djecu koja sada imaju prostor za dopunsku školu na svom maternjem.

Naime, koristeći dogogodišnje iskustvo u organizovanju bh dopunskih škola, BH UK Network je organizovao prvu dopunsku školu za  sirijske izbjeglice  u Velikoj Britaniji. Projekat je podržan od strane lokalne opštine Birmingham. 

Svakog vikenda u prostorije Bosanske kuće dođe više od stotinu sirijske djece. Interes učenika je velik, te se nastava održava i subotom i nedjeljom. Nova školska godina  je krenula početkom septembra tekuće godine, fakultativnog je karaktera i održava je šest učitelja. Svakako je fino vidjeti toliko mladih ambasadora Sirije u školskim klupama u Bosanskoj kući.

Upisana djeca podijeljena su u četiri grupe , prema nivoima znanja sirijskog jezika. Impresionirala nas je njihova zainteresovanost da se povežu s njihovim korijenima i koliko su ponosni na svoju kulturu i baštinu.  Kako bismo pomogli  nastavnicima koji rade s djecom izbjeglicama, BH UK Network je  za njih osigurao materijale koji su ih osnažili za rad s djecom.

Očarao nas je optimizam učenika. Unatoč svim nedaćama s kojima su se suočavali, željni su istraživanja i učenja. Kao i sva druga djeca, i ova djeca imaju pravo na pristup obrazovanju na svom maternjem jeziku  i ponosni smo što im je upravo BH UK Network pružio podršku u  tom ostvarivanju.

Bh. dijaspora razumije probleme izbjeglica i prognanika, jer je veliki broj njih imao ovaj status po dolasku u UK. Organizovali smo se u bosanskohercegovačke dopunske škole širom Velike Britanije te smo danas mi te osobe koje mogu pomoći drugima i pokazati empatiju i solidarnost koju smo i sami dobili kad nam je trebala.