News & Updates

Bosanskohercegovački građani iz bh.zajednice u Hertfordshire su se okupili kako bi svečano obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Aktivisti svih generacija su se ujedinili kako bi s obrazom dočekali svoje goste i zvanično proslavili rođendan svoje domovine, BiH.

Riječ dobrodošlice pripala je predsjedniku bh.asocijacije u Hertfordshire, Saldumović Sabahudinu, nakon čega su intonirane himne BiH i Velike Britanije. Naravno, gdje bi program mogao proći bez nastupa i truda naših najmlađih? Učenik Paratušić Daniel , je recitacijom Zapis o zemlji započeo itekako zanimljivi program kojeg su pripremili učenici bh.dopunske škole Hertfordshire. Paratušić Andrijana je ukratko prisutnima objasnila šta je taj Dan državnosti i važnost njegovog obilježavanja. Poeziju je recitovala Halimić Siba, a o temi Osvrt na mentalno zdravlje, prisutnima se obratila i Fejzić Dina.

Manifestaciju je svojim prisustvom i obraćanjem uveličao Ambasador Vanja Filipović, koji  se ovom  prilikom ujedno i upoznao sa radom organizacije, dopunske škole na bosanskom jeziku. Između ostalog zahvalio se na radu i trudu volontera i nastavnika te podršci šire zajednice u održavanju identiteta, kulture i tradicije naroda i građama Bosne i Hercegovine u ovom dijelu Velike Britanije. Posebno zadovoljstvo predstavljalo je upoznavanje i razgovor sa predstavnicima lokalnih vlasti Hertfordshire-a, koji itekako cijene i podržavaju rad organizacije i škole, te susret sa predstavnicom u Parlamentu EU, Dr. Barbara Gibson.

 

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Elstree and Borehamwood općina, Simon Rubner, koji se zahvalio na pozivu i istakao zadovoljstvo ovakvom manifestacijom. Publika je uživala u melodiji sevdalinke Zvijezda tjera mjeseca, te u video zapisu Zašto volim bosansku školu kojeg su vrijedno pripremili.

 

Manifestaciji su prisustvovali  mnogi ugledni gosti, poput Dr Barbara Gibson MEP, članica Parlamenta, Cynthia Barker, zamjenica gradonačelnika za Hertsmere te Ann Owen, menadžer Daycare centra.