News & Updates

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra u više od sto zemalja svijeta. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Briselu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.

Ove godine učitelji su se suretali sa brojnim izazovima, a naročito u ovo vrijeme pandemije koronavirusa, s kojom se svi moramo naučiti živjeti. Hvala Vam na svakodnevnom trudu, strpljenju, ustrajnosti i potpori  koju pružate svojim učenicima. Nikada nemojte zaboraviti koliko je vaša uloga u društvu važna, naročito među djecom bh.porijekla u Velikoj Britaniji, i budite svjesni činjenice kako ste upravo vi mnogim učenicima uzor!

 

BH UK NETWORK svim učiteljima i učiteljicama čestita 5.oktobar ,Svjetski dan učitelja.