News & Updates

U četvrtak, 11.07.2019. u večernjim satima u Mančester katedrali preko 300 posjetilaca i  30-tak specijalnih gostiju, gradonačelnika skoro svih opština, šefova policijskih stanica, zastupnika parlamenta i vjerskih poglavara prisustvovalo je komemoraciji u organizaciji “Remembering Srebrenica” povodom obilježavanja 24.godine od počinjenog  genocida u Srebrenici.

Program komemoracije je vodila Kate Green, član parlamenta. Na samom početku prisutnima se obratio glavni sveštenik Mančester katedrale Rogers Govender. Nakon toga, priliku obratiti publici imala je i predsjednica North-West odbora organizacije “Remembering Srebrenica” Elinor Chohan.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja genocida u Srebrenici je “Premošćavanje podjele: suočavanje sa mržnjom“, gdje je prisutnima u nastavku komemoracije prikazan kratki film, kojim se pokušalo prikazati važnost podizanja svijesti ljudi o suprostavljanju podjelama i mržnji među ljudima različitih religija, koje su nažalost još uvijek prisutne u nekim gradovima u Bosni i Hercegovini, te gradnji mostova među njima kako bi se stvorila harmonija i skladnost među ljudima.

Predstavnici različitih religija Canon Marcia Wall, Jeremy Dable i dr Sara Saigol su se također obratili sa par riječi i molitvama za sve žrtve genocida.Ovom događaju je prisustvovala i jedna od majki iz udruženja “Pokret Majke Srebrenice” Ramiza Gurdić, koja je izgubila supruga i 2 sina i još ostalih 38 članova porodice. Svi prisutni su sa tugom slušali njeno izlaganje. Nakon izlaganja majke Srebrenice obratio se policijski komesar Greater Manchester policije Ian Hopkis.

Jezivu tišinu prekinuli su članovi Narodnog pozorišta, Aida Čorbadžić i Elvir Solak, koji su muzičkim performanskom zadivili sve prisutne.Budući da je Mančester u maju 2017.godine prošao pakao radi terorističkog napada, prisunima se obratila majka poginulom dječaka u tom napadu Figen Murry, koja je nakon toga počela da radi kao promotor mira.Prisutnima se potom obratio uvaženi gradonačelnik Mančestera Andy Burnham, zatim Martin Goldman kriminalistički istražitelj, baronesa Susan Williams, Tony Lloyd član parlamenta, Tayiba Sulaiman i Zahid Hussain, pisci iz Manchestera, James Plant 18-godišnjak, član Plarlamenta mladih Mačester kao i lord Warren J Smith.

Komemoraciji je prisustovalo veliki broj  razlicitih etničkih kultura gdje su svi  minutom šutnje  i učenjem dove odali počast svim brutalno ubijenim muškarcima i dječacima u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.