News & Updates

Tokom nedavnog okupljanja Bosanaca i Hercegovaca u Hertswood Akademiji u Borehamwoodu  povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine i trideset godina od dolaska prvih logoraša u UK, upriličena je izložba mlade umjetnice iz BiH , Nermine Memić. 

Druga generacija bh.građana iz Hertfordshire je tokom prethodnih mjeseci prepoznala njen rad i kreativnost te su odlučili kontaktirati Nerminu u BiH i upitati da li njene radove mogu iskoristiti kao dio programa za obilježavanje 30 godina od dolaska prvih bh. logoraša u UK. 

Memić je uradila ilustracije “Opomena” s ciljem podsjećanja na strahote i ubijene u genocidu u Srebrenici kao i neprolaznoj boli preživjelih. .

“Odavno sam željela da uradim nešto na temu genocida i da doprinesem tome da se nikada ne zaboravi. Hvala cijenjenoj gospođi Aldijani Paratušić, ispred bh.asocijacije Hertfrodshire, kao i cjelokupnom kolektivu koji su prepoznali moj rad, te organizovali izložbu ukazavši mi čast da budem dio programa povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 30.godišnjice dolaska prvih bh. logoraša u Veliku Britaniju. Raduje me činjenica da naša bh.dijaspora aktivno radi na promociji sjećanja na genocid u Srebrenici, obilježava značajne datume za našu državu i cijeni rad mladih autora. Nadam se da će nas kroz budućnost pratiti još lijepih saradnji. ”, izjavila je Memić.

Talent za slikanje otkrili su Nerminini nastavnici još u osnovnoj školi kada je počela i dobijati nagrade. Nakon srednje škole upisala je Arhitektonski fakultet u Sarajevu koji je završila 2017. godine. Trenutno je apsolvent na drugom ciklusu studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

“Slike iz Potočara, hiljade bijelih nišana, uplakane majke, fotografije stradanja ostavili su jak utisak na mene i željela sam doprinijeti nezaboravljanju genocida”, zaključila je Memić. Opominjati, sjećati se i ne zaboraviti poruka je ove mlade umjetnice.

Prisutni su bili prijatno iznenađeni radovima mlade umjetnice. Imali su priliku pogledati i saznati više o umjetnici i njenim radovima.

U nastavku možete pročitati Nermininu biografiju:

Biografija – Nermina Memić

Rođena sam u Sarajevu 02. januara 1992. godine. Nakon završenog osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja u Sarajevu upisala sam Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Prvi ciklus studija na istom fakultetu završavam u julu 2017. godine sa prosjekom ocjena 7,55 i stičem zvanje: bakalaureat/ bachelor – inžinjer arhitekture.

Master studij na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu upisujem 2018. godine, gdje sam trenutno apsolvent sa prosjekom ocjena drugog ciklusa studija 9,57. Master rad radim na Katedri za arhitektonsko projektovanje – Javne zgrade na temu: Pedijatrijska klinika Sarajevo kod mentorice doc.dr Senaide Halilović-Terzić, dipl.ing.arh.

Interesovanje za umjetnost javlja se od najranijeg djetinjstva, što primjećuju i nastavnici. Moje prvo izlaganje bilo je u OŠ “Isak Samokovlija” gdje sam kao učenica trećeg razreda osvojila nagradu za likovni rad na temu “Moja škola u budućnosti”.

U toku dosadašnjeg studija učestvovala sam na tri grupne izložbe. Prva izložba je u oblasti “Enterijeri i dizajn” gdje sam bila jedan od autora na studentskom projektu “Redizajn enterijera ulaznog hola Arhitektonskog fakulteta” 2019. godine. U sarajevskoj Vijećnici 2020 godine održana je grupna studentska izložba umjetničkih radova “Magnitudo” gdje sam izlagala pet radova na temu sarajevske Vijećnice. Učestvovala sam na online grupnoj izložbi studentskih radova Arhitektonskog fakulteta 2021. godine koju je organizovala Katedra za teoriju i historiju arhitekture AFS, gdje sam izlagala idejni projekat Umjetničke galerije i caffe biblioteke „Kamer Aurora“ rađen za potrebe predmeta “Metodologija i fenomenologija aktivnog pristupa graditeljskom naslijeđu.

Put ka pomenutoj izložbi „Magnitudo“ bio je pohađanje ljetne škole crtanja na Korčuli u sklopu obaveznog predmeta „Slobodno crtanje 4“ na drugoj godini prvog ciklusa studija. U toku master studija pohađala sam i uspješno završila izborne predmete: „Razvoj likovnih elemenata kroz realistični i apstraktni izraz putem crteža i slika“ i „Apstraktni likovni izraz oblika, boja i kretanja“. U sarajevskoj Vijećnici predstavila sam pet radova: „Vulkan“, „Saosjećanja“, „Pogled“, „Tok“, „Lice Vijećnice“ – ambalaža karamel bombona inspirisana fasadom Gradske vijećnice Sarajevo. Kao jedna od organizatorica postavke stekla sam znanje o procesu uređivanja, odnosno produkcije i promocije izložbe. Bila mi je čast da se za naziv postavke usvoji moj prijedlog: Magnitudo – lat. Magnitudo, inis, f. – veličina, važnost, znamenitost, jakost.

Prvu samostalnu izložbu „Opomena“ organizujem i ostvarujem u julu 2022. godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, gdje izlažem trinaest radova i grafički plakat istoimene postavke. Izložba će biti postavljena do 11.11.2022. Istu izložbu „Mahnmal“ (njem Opomena) izlažem i u inostranstvu, u njemačkom gradu Ulm. Pomenuta izložba će biti postavljena od 11.07.-11.08.2022., u cilju doprinosa očuvanja sjećanja na genocid u Srebrenici. Izložbenim ilustracijama: “Genocid”, “Juli 1995.”, “Generacije”, “i Progon”, “Islam”, “Strganje – Dimije” podsjećam na period od 11. jula 1995. godine do 22. jula 1995. u Srebrenici, Potočarima i svim mjestima srebreničke enklave kao i mjestima izvan nje, na putevima koji su trebali voditi slobodi. Ilustracijama naziva “8372…”, “Iščekivanje”, “Dova”, “DNK ‘95.”, “Srebrenica ‘95.”, “Blizina” predočavam vrijeme poslije genocida.

Autorica sam marame “Srebrenica” koju sam dizajnirala u februaru 2022. a predstavila na otvorenju izložbe “Opomena”. Izradu marame povjerila sam udruženju “Gračaničko keranje” koje je zaslužno za dizajn i izradu “Cvijeta Srebrenice”.

Ljetnu školu “Islam u savremenom svijetu” pohađala sam 2019. godine pod pokroviteljstvom CNS – a odnosno organizacije “Centar za napredne studije” u Sarajevu i Podgorici.

Kontakt

E-mail: nermina.memic.engineer@gmail.com
Facebook: @Nermina Memić Art
Instagram: @nermina.memic.art