News & Updates
“ Dobar dan. Privilegovana sam što sam ovdje. Prihvaćam nagradu ne što je zaslužujem, nego kao obećanje da ću se nastaviti boriti. Konflikt u Bosni i Hercegovini nije neizbježan, ali za nas ovdje sviju ne izgleda tako. Ne izvinjavam se što sam emotivna, već ovo je i znak moje odlučnosti i moje privilegije da budem ovdje.
Jer vi u ovoj prostoriji ste heroji mira, Waqar, Vanja i svi vi koji se borite za kampanju. Ovo jutro probudila sam se uz slike Novog Pazara i mjesta poput toga, baklji i vatre, nacionalizma i pjesme koje slave genocid i etničko čišćenje. Imaju samo jedan cilj, a to je prijetnja i zastrašivanje Bošnjaka i to ne smijemo podržati. Postižemo određeni napredak, i drago mi je da je britanska vlada ovo vodila, ali to još uvijek nije dovoljno. Sada imamo Stuarta Peach-a kao izaslanika. Imamo Christiana Schmidta koji dolazi u UK nakon mog poziva, da pokažemo da stojimo iza njega da stojimo iza Daytonskog sporazuma.
Parlament se oglasio u decembru i jednoglasno se složio da je u Srebrenici bio genocid i izjavio da stojimo iza naših obaveza iz Dejtonskog sporazuma. Želim da znate da ću se pobrinuti da to učinimo, a vjerujem da će to učiniti svi parlamentarci.
Ove sedmice će biti održan NATO sastanak u Briselu kako bi razgovarali sa Rusijom. To je ujedno i prilika da se NATO saveznici okupe i razgovaraju o Bosni i Hercegovini. Moramo uvesti sankcije Dodiku, kao što je to uradio USA prošle sedmice. Moramo vidjeti povećano raspoređivanje NATO-a posebno u Brčko distriktu.
Moramo pritisnuti Rusiju i Srbiju i moramo spriječiti Republiku Srpsku u prikupljanju novca na Londonskoj berzi. Moramo se držati Deytonskog sporazuma i vjerujem da to možemo učiniti. Bila sam dijete kada se desio genocid, ali znam da to nije historija, jer kada sam prvi put posjetila Bosnu 2016 godine upoznala sam Majke. Prisustvovala sam sahranama i otišla na mjesta gdje se još skupljaju kosti. Znam da je ovo stvarno. A danas ste progovorili i pokazali koliko je ovo stvarno. Ovo nije istorija i gubici su stvarni. Ali ono što me uvijek duboko dirne je snaga preživjelih. Snaga svih vas i bosanskohercegovačke zajednice je u tome što odbijamo da budemo ušutkani, odbijamo da budemo zastrašeni i odbijamo da se ne zalažemo za pristojnost, dobrotu i mir. Moj stav je vrlo jednostavan da UK ima dužnost i mi moramo stajati iza te dužnosti . Nikad više treba nešto značiti. Ova nagrada je velika čast, ali je obećanje i odlučnost, mi ćemo biti uz vas i želim da znate da Parlament stoji iza vas. Imate sjajne predstavnike, Waqara, Vanju, i sve ovdje u Bosanskoj kući.
Ali postoji posao koji treba obaviti, a sukob možemo zaustaviti samo ako budemo zajedno.Hvala svima koji su došli na skupove jedinstva, moramo stati zajedno i molim vas da znate da je Parlament uz vas sve. Hvala vam puno”.
ALICIA KEARNS MP, PREDSJEDAVAJUĆA PARLAMENTARNE GRUPE ZA BiH