Uncategorized
“Sretna sam što sam dio ovog skupa. Ja sam osoba koja sam došla sa bolesnom sestrom u medicinskoj evakuaciji 15 augusta 1993. godine zbog ratnih dejstava mojoj se sestri nije mogla pružiti medicinska njega. Do 15 augusta radila sam kao pedijatar u gradu.
Dolaskom ovdje ostavila sam sve i karijeru i familiju i staru majku i sve. Uopće ne volim da uopće pričam o tim detaljima s obzirom da vrijeme provedeno u ratu, bez hrane i bez vode , struje i grijanja je nešto što niko ne može razumjeti ko nije to proživio. Nikada ne znate kada idete na posao , da li ćete se živi vratiti svojoj kući.
U toj grupi medicinske evakuacije došao je 21 medicinski evakuant, kojim je ova zemlja pružila utočište i hvala im mnogo. Pružili su im medicinsku pomoć , krov nad glavom i sigurnost življenja.
Zato molim u ime Bosanaca i Hercegovaca, i u svoje lično ime da ova zemlja koliko god je u moći pomogne da se u Bosni i Hercegovini ne dogodi još jedan rat, da ostane mir jer ja sam odrasla bez razlike da li je neko musliman, katolik ili srbin.
Svi smo živjeli u harmoniji i dvinom vremenu i za mene je ovo sve stravično šta se događa poslije rata, a posebno zadnjih godina. Hvala svima koji su došli podržati ovaj skup. “
Dr Zdenka Besara