News & Updates

Prošli biste pored kuće na Alcester Road South, Kings Heath, i nikad ne biste saznali da je to nevjerovatna priča

Uredna i prostrana, kuća u ulici Alcester Road South, u birminghamskoj četvrti Kings Heath, čini se tek nešto više od tipično traženog dijela predgrađa.

Ali predratni polu predstavlja djelić istorije koji je do sada ostao tajna. Njegova prošlost zapanjit će susjede u mirnoj ulici.
Ovo je bio dom jugoslovenskog pesnika i dobitnika Nobelove nagrade Ive Andrića, kažu sadašnji vlasnici – čovek koji je pokrenuo Prvi svetski rat svojim učešćem u atentatu na nadvojvodu Franca Ferdinanda.

A trenutni vlasnici John i June Hammerton, dok su obavljali samostalne radove na imanju, otkrili su pismo napisano Andriću.
Pruža, kažu, posljednji dio ubodne pile – pozitivan dokaz Andrićeve nepoznate veze u Birminghamu.

John, bivši direktor kompanije, rekao je: “Kad sam pronašao pismo i počeo ga čitati, sve dlake na vratu su mi se naježile.”

O fascinantnoj povijesti kuće 81-godišnjaku su pričali susjedi Bill i Freda Wilkes, koji su kupili njihovo imanje kada je izgrađeno 1936. Otada su preminuli.

U stvari, John i 78-godišnji June nesvjesno su kupili odvojeno od Andrićevog imanja – samo nekoliko mjeseci nakon smrti književnog giganta u Beogradu 13. marta 1975. Platili su kneževsku sumu od 16 000 funti.

Deeds je, međutim, vlasnika naveo kao Ivu Andritcha. Par vjeruje da je Andric Anglicised prezime u pokušaju da sakrije svoj identitet od vlasti.

Za Johna je svako desetljeće otkrilo znakovite dokaze.

Inženjer elektrotehnike rekao je: „Prije dvadesetak godina svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu održano je u NEC-u. Zazvonilo je na vratima i to je bio glavni trener jugoslovenskog tima. Zvao se Zoran. Zaista je dobro pogledao kuću i rekao: ‘Igrao sam se u vašem vrtu sa susjedinim sinom, proveo sam mnogo sati u vašem vrtu. Moj ujak je posjedovao ovu kuću ’.”

Zoranov ujak je bio Andrić. Istoričari već dugo raspravljaju o ulozi pjesnika u atentatu na Franca Ferdinanda, nadvojvodu Austrije. Kraljevskog i njegovu suprugu u Sarajevu je 28. juna 1914. godine strijeljao 19-godišnji Gavrilo Princip. Taj krvavi čin pokrenuo je Veliki rat.

Andrić je bio otvoreni kritičar austrougarskog aneksa Bosne i Hercegovine, gdje je i rođen.

Bio je blizak prijatelj atentatora.

A austrougarska policija bila je toliko uvjerena da je Andrić odigrao ključnu ulogu u zavjeri o ubistvu da su ga prebacili u zatvor.
Budući da nisu mogli uspostaviti uvjerljiv slučaj protiv akademika, bili su prisiljeni da ga puste. Ali Andrić je veći dio rata ostao u kućnom pritvoru.

John je temeljito istražio poznatog bivšeg vlasnika svog imanja, koji ga je kupio 1936. godine.

“Izgledao je kao bogat i velikodušan čovjek”, rekao je. “Kada je umro, ostavio je 10.000 funti mački kući u svojoj volji – to je tada bilo strašno puno novca.”

John je otkrio skriveno, zapečaćeno pismo kada je uklanjao protupožarnu zaštitu koja je otkrivala ciglu dimnjaka. Rekao je: “Osjećao sam da je to to, to sam tražio.”

Napisao ga je kolega akademik dva dana prije Božića 1914. godine, a očito ga je čuvao i čuvao Andrić. Popratio je sezonski poklon Shakespeareovih stihova.

U rukom napisanoj bilješci stoji: „Molim vas da prihvatite ovaj mali žeton kao znak poštovanja.

„Za jednog tako sjajnog kao što je onaj kome se obraćam, teško je izabrati ono što će za njega zauvijek biti sjećanje na staru Englesku, a da se ne ponudi ono što je nedostojno.

„Za rođenog glazbenika ili pjesnika, ali koji je okrutnom prigodom uskraćen zbog pokazivanja svojih talenata željnom svijetu, bojim se ponuditi / odabrati nešto manje sjajno od glazbe pune ljubavi Shakespeareovih stihova.

„Vjerujem da vas naši profesori ovdje neće tako nesavršeno uvježbati u zamršenosti našeg jezika da nećete moći cijeniti slavu našeg nadaleko poznatog pjesnika. Još ima vremena za prikaz jedne njegove drame u režiji.

“Vjerujući da imate jedan od najsretnijih i najsvjetlijih Božića, kao što se nadam i sam.”

John ne može dokazati da je Andrić živio u imanju, ali pismo upućuje na to da je bio spreman doći u ovu zemlju.

Dodao je: “Znam da se moraju ispuniti određeni kriteriji, ali, ako je sve točno, mogli bi razmisliti o postavljanju plave ploče na imanje. Na web stranici Nobelove nagrade nalazi se detaljan Andrićev portret.

U njemu se kaže: „Na kraju rata objavio je dvije knjige lirske proze – jednu od njih pod naslovom Nemiri (tjeskobe), 1919. – koje, napisane u obliku dnevnika, odražavaju Andrićeva iskustva iz rata i njegovog zatvaranja.

„Uslijedio je dug period u kojem se Andrić koncentrirao na pisanje kratkih priča. Njegova prva novela Put Alije Đerzeleza (Put Alije Đerzeleza), objavljena 1920. godine, rano pokazuje dominantnu osobinu njegovog stvaralačkog procesa.

“Andrić uzima svoj materijal iz života u Bosni, ali kroz ovaj lokalni materijal predstavlja univerzalne ljudske probleme. U periodu između dva svjetska rata Andrić je objavio tri knjige pripovjedaka pod istim naslovom, Pripovetke (Priče), 1924, 1931, 1936. ” ANDRIĆ je možda malo poznat u ovoj zemlji, ali u domovini su ga pozvali kao heroja.

Ulica koja prolazi uz beogradsku Novu palatu, rezidenciju predsjednika Srbije, u njegovu čast nazvana je Andrićev polumjesec, stan u kojem je proveo posljednje godine je muzej, a brojne šetnice također nose njegovo ime, a 1992. njegov kip uništio aktivist koji upravlja čekićem.

Andrić je jedini pisac iz bivše Jugoslavije koji je dobio Nobelovu nagradu. A davne 1961. godine bio je protiv takvih teškaša kao što su J.R.R Tolkien, Robert Frost, John Steinbeck i E.M. Forster.

Inzistirao je na tome da se njegova novčana nagrada koristi za kupovinu knjiga iz biblioteke u Bosni i Hercegovini.

Andrić je takođe bio moćan diplomata. 1939. imenovan je ambasadorom Jugoslavije u Njemačkoj.

Protivnik nacističkog režima, vraćen je u njemački okupirani Beograd nakon Hitlerove invazije na njegovu zemlju u aprilu 1941. i držan pod strogim nadzorom.

Andrić je umro na beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji 13. marta 1975. u dobi od 82. Okupljanje od 10 000 ljudi prisustvovalo je njegovoj sahrani.

 

https://www.birminghammail.co.uk/news/midlands-news/quiet-birmingham-home-owned-man-19044257