News & Updates

Ministrica vanjskih poslova BiH, dr.Bisera Turković, predvodila je delegaciju BiH na sahrani britanske kraljice Elizabete II koja je održana u ponedjeljak 19. septembra. Po dolasku u Veliku Britaniju odlučila je posjetiti i Bosansku kuću u Birmingamu. Ovom prilikom, BH UK Network je ugostio ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Biseru Turković i NJ. E. Vanju Filipovića. Posjeta je iskorištena za predstavljanje aktivnosti BH UK Networka kao zajednice BH udruženja u Velikoj Britaniji.

Na početku programa minutom šutnje odata je počast NJ. V. Kraljici Elizabeti II, koja je preminula 8. septembra. Tim povodom u Bosanskoj kući je otvorena knjiga žalosti.  

S obzirom da je BH UK Network nedavno proslavio 25g. uspješnog rada, posjeta je iskorištena da se ministrici Turković uruči priznanje za dogogodišnju saradnju i pomoć Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Podsjećamo da je Osnivačkoj skupštini BH UK Networka (18. maj 1996.) prisustvovao tadašnji ambasador BH u UK , rahmetli akademik Muhamed Filipović, a da su naše prostorije posjetili Mugdim Pašić, Osman Topčagic, Elvira Begović, Tanja Milašinović, Jadranka Negodić, Vesela Planinić, Mustafa Mujezinović, Valentina Maričić, i naravno trenutni ambasador Vanja Filipović. 

Ministrica Turković je uputila čestitke za sve što činimo i prijatno se iznenadila postignutim rezultatima BH UK Network-a i Bosanskom kućom. Upriličen je razgovor i druženje sa građanima porijeklom iz Bosne i Hercegovine.