News & Updates

Bosanskohercegovačka zajednica u Birminghamu i njihovi prijatelji okupili su se u prostorijama Bosanske kuće u Birminghamu i zajedno obilježili Dan nezavisnosti naše domovine. Energija i atmosfera bila je izvanredna.

Program je počeo minutom šutnje u čast žrtvama razornog zemljotresa koji je nedavno pogodio Tursku i Siriju.

Nakon toga magistrica Amra Dautović, koordinator BH dopunske škole Birmingham, govorila je o značaju Dana nezavisnosti BiH, kao jednog od najznačajnijih datuma u novijoj historiji naše domovine.  Rezultati referenduma održanog 1. marta 1992. godine omogućili su  međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine kao nezavisne države. 

Od tada se 1. mart proslavlja se kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine postala je članicom Ujedinjenih naroda, a ispred sjedišta u New Yorku zavijorila se zastava naše domovine. 

U nastavku manifestacije upriličen je prigodan kulturni program. Glavni akteri bili su učenici bh.dopunske škole Birmingham koji su se uz pomoć svojih nastavnika Azre Bašić, Emira Bolića, Alme Aganović, i Eldine Bolić  potrudili da zabave prisutne i pokažu šta su pripremili za ovaj značajan dan. Naravno, obilježavanje državnog praznika ne bi bio upotpunjen bez nastupa Kulturno umjetničkog društva “Mladost Bosne”. Odjeveni u narodne nošnje su spletom igara uljepšali program a mnogobrojna publika ih je nesebično nagrađivala aplauzom, jer muzika je ta koja najlakše i najbrže dopire do srca.

Posjetioci su imali priliku da uzivaju u izložbi „Čovjek na istoku“ Hadisa Medenčevića. Hadis je rođen u Derventi a od 1992 godine živi i radi u Pragu, Češka. Za svoje radove dobio je značajna priznanja, imao niz zapaženih izložbi, a njegove fotografije su korištene kao ilustracija brojnih knjiga i reporterskih izvještaja.

Manifestaciji je prisustvovao i dr Waqar Azmi OBE, osnivač i predsjednik fondacije Remebering Srebrenica. Dr Waqar je veliki prijatelj naše domovine. Istakao je da je kao patron BH UK Networka ponosan na mnogobrojne uspjehe bh zajednice u Velikoj Britaniji.

Na kraju programa prisutnima se obratio dr. Anes Cerić, menadžera BH UK Networka. “Ponosni smo da se državni praznici Bosne i Hercegovine obilježavaju širom Velike Britanije gdje su aktivna naša udruženja.  Večeras slavimo Dan nezavisnosti naše domovine u Bosanskoj kući u Birminghamu a za dvije sedmice ćemo to uraditi i u britanskom parlamentu.”

Dodijeljene su zahvalnie Dr. Waqar Azmiju OBE, predsjedniku organizacije Remembering Srebrenicakoji i patronu BH UK Networka za dogogodišnju podršku koju pruža našoj zajednici, Hadisu Medenčeviću  umjetniku iz Češke  i Amri Dautović, koordinatoru bh dopunske škole Birmingham. 

Moderatori cjelokpunog programa bili su učenici Bh dopunske škole  Emina Bolić i Harun Zlomužica. 

Poruka svih prisutnih bh.građana iz Bosanske kuće je da moramo graditi bolju budućnost za nove generacije. Prošlost ne možemo zaboraviti, ali možemo naučiti iz nje, i ići putem zajedničke i ljepše budućnosti.

BH UK Network