Uncategorized

BH UK Network će i ove godine pomoći organizacijama  Remembering Srebrenica  i  YMCA North Staffordshire, te teatru New Vic Borderlines iz Stoke-on-Trent-a i Newcastle-under-Lyme da pripreme aktivnosti za ovogodišnju sedmicu sjećanja na genocid u Srebrenici.

U toku memorijalne sedmice planirano je održavanje nekoliko aktivnosti, za čiju realizaciju nam je neophodna Vaša pomoć. Vaše učešće i podrška će pomoći da obilježimo 25.godišnjicu genocida u Srebrenici časno, sjećajući se žrtava i odavajući počast preživjelima:

  • Online Izložba– Molimo pripadnike BiH zajednice u Velikoj Britaniji, ali i šire, da uzmu učešće u ovom projektu. To možete učiniti slanjem  slike ili video zapisa (snimajte landscape) nekog Vašeg ličnog predmeta koji vas veže za rat ili period prije rata. Predmet može predstavljati  sretno/ neugodno / neobično ili ratno sjećanje, sjećanje koje će pomoći ljudima koji nisu doživjeli rat da se bolje upoznaju sa BiH prije, tokom i nakon rata. Ukoliko želite ostati anonimni, imat ćete na raspolaganju i tu mogućnost. Zbog obima predmeta, ukoliko je moguće, snimite nam komentar i na engleskom i na bosanskom jeziku.
  • Radionica kuhanja bosanskih tradicionalnih jela  – Bilo bi nam zadovoljstvo kada bi par domaćica odlučilo učestvovati u ovoj radionici da sebe snime pri pravljenju nekog jela. Još interesantnije bi bilo to odraditi u prisustvu vaše kćerke, unuke, prijateljice, itd. To je samo jedan od primjera. Naravno, to bi bilo snimljeno unaprijed i već pripremljeno za memorijalnu sedmicu. Svi Britanci, koji su do sada imali priliku da probaju bosanska jela, su bili ne samo oduševljeni okusom, nego su često tražili i recepte. Ovo bi bila idelna prilika da im predstavimo neke od bosanskih specijaliteta.
  • Tradicije I običajiBiH – pokažimo svijetu neke naše običaje kao što su: heklanje, tkanje ćilima ili rezbarenje……Želite li pokazati neki od starih zanata po kojima je BiH poznata, molimo Vas da snimite Vaš rad putem mobilnog telefona (landscape – na široko) i pošaljete nam putem dole navedenih kontakt informacija.
  • Glas preživjelih– Željeli bismo da čujemo od vas da li ste preživjeli etničko čišćenje/genocid u Bosni i Hercegovini, bez obzira jeste li prethodno podijelili svoje iskustvo ili ne. Trebamo bh. građane koji žive u Velikoj Britaniji da podijele sa svima nama svoje priče preživljavanja. Nemojte se stiditi vaše prošlosti, jer upravo Vaše inspirativne priče mogu pomoći budućim generacijama. Svjedočenja možete sami snimiti uz pomoć Vaših telefona, tableta i sl. (molimo Vas, koristite opciju landscape) i poslati na dole navedene adrese. Zbog osjetljivosti teme, a u cilju anonimnosti, ukoliko želite,  Vaša svjedočenja se mogu pretočiti u drugi medij kako bi istovremeno podijelili Vašu priču, ali i zadržali Vašu privatnost. 
  • Pozivamo vas da pošaljete svoje stavove i sugestijeo alternativnim načinima obilježavanja 25. godišnjice genocida. Davanje Vaših savjeta, mišljenja i sugestija imat će za cilj poboljšanje ovih komemoracija te na taj način  bh.građani  će učestvovati i potpomoći istrajan i posvećen rad organizacija BH UK Networka i  “Remembering Srebrenica”.

Ukoliko imate ideju ili planirate učestvovati u Memorijalnoj sedmici sjećanja na genocid u Srebrenici na jedan od prethodnih načina, molimo Vas da kontaktirate slijedeće osobe:

Aida  Salkić Haughton  aida.haughton@ymcans.org.uk ili Korneliju Besara uknetwork.nela@btconnect.com  07956647426.

Iskreno se zahvaljujemo svima koji su do sada pružili podršku ili to tek namjeravaju učiniti, te smo uvjereni da ćemo zajedničkim snagama doprinijeti komemorativnim aktivnostima  kojima ćemo obilježiti 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

BH UK Network