News & Updates

BH UK Network je u suradnji sa umjetnikom iz Škotske, Chris Leslieom organizovao virtuelnu prezentaciju knjige i diskusiju pod nazivom A Balkan Journey. Knjiga je projekat vizuelne umjetnosti u obliku izložbe i knjige fotografija i eseja, zajedno s interaktivnim međunarodnim i lokalnim događajima. Chris Leslie nas je odveo na fotografsko putovanje kroz gradove post-konfliktne bivše Jugoslavije u ovoj opsežnoj i ranije neviđenoj 24-godišnjoj arhivi iz regiona.

Chris Leslie je osvojio dvije Bafta Scotland nagrade. Diplomirao je psihologiju s politikom 1996.godine , pišući završnu tezu o ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Postao je kako kaže “opsjednut” (na zdrav način) svim balkanskim stvarima, a ostatak godine proveo je  volontirajući u malom projektu socijalne obnove u Pakraču; mali grad ratom razoren u Hrvatskoj. Rat je bio završen, ali grad je ostao podijeljen i devedeset posto je uništen. Tu je prvi put uzeo kameru za dokumentovanje svog okruženja. 

Slijedeće 1997. godine nastavio je volontirati u Sarajevu gdje je postavio  sam improvizovanu mračnu komoru, koristeći doniranu fotografsku opremu. Vodio je čas fotografije u u podrumu glavnog sirotišta u gradu. Učio je.djecu, uzrasta od šest do šesnaest godina, osnovnim fotografskim tehnikama – snimanju sa 35-milimetarskim SLR fotoaparatima, razvijanju njihovih filmova i ispisu fotografija. Fokus je bio na projektu i dječjim fotografijama.

Virtuelnoj prezentaciji i diskusiji prisusustvovali su i Nj.E. Vanja Filipović, ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji te Samir Mehanović i Susan Stretton. Nj.E. Filipović je izrazio želju da podrži ovaj virtuelniu događaj jer zna da se umjetnost, a naročito umjetnost vezan za Balkan treba njegovati i prikazivati. On je u grad na Temzi stigao, zahvaljujući svom obrazovanju u Engleskoj i radu na važnim pozicijama u Bosni i Hercegovini. 

Samir Mehanović je bosanski je redatelj, producent i scenarist. Od 1995. godine živi u Velikoj Britaniji, gdje je osvojio nagradu BAFTA za kratkometražni film The Way We Played te posebnu nagradu žirija na IDFA-i za Izmaglicu Srebrenice. Godine 2014. snimio je, režirao i producirao Silent War Bekaa Valley. Danas živi u Škotskoj, ali rođen je i odrastao u radničkom naselju Ši Selo u Tuzli. 

Susan Stretton je već poznata bh.dijaspori u Velikoj Britaniji, kao direktorica dobrotvorne organizacije “Healing Hands Network”. Dvaput je mjesečno slala terapeute u Bosansku kuću u Birmingham, koji su iz različitih krajeva Velike Britanije dolazili sa ciljem pomaganja bosancima i hercegovcima. No ovo je trenutno odgođeno zbog situacije sa koronavirusom. Ova organizacija djeluje i u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini od 1997. godine, slanjem dobrovoljnih besplatnih terapeuta za liječenje ljudi koji pate od fizičkih i emocionalnih posljedica balkanskog rata. 

Ova kolekcija prikazuje njegove najranije fotografije od ratom razorenog hrvatskog grada 1996. godine, pa sve do današnjeg Sarajeva, grada izbjeglica i migranata zarobljenih u limbu. 2020. godina obilježava četvrt stoljeća od kraja sukoba, ali regija i Evropa nastavljaju se boriti s sukobljenim ideologijama.Knjiga A Balkan Journey pruža prodorni uvid u ljudske priče koje stoje iza jednog od najutjecajnijih razdoblja moderne evropske povijesti. Surađujući sa piscem Johnom McDougallom, projekat će uključivati ​​izložbu u galeriji SOGO u Glasgowu, knjigu fotografija i prateće pozadine i priče, sedam javnih događaja u Škotskoj i Sarajevu, kao i web stranicu i kampanju na društvenim mrežama. Knjiga i web stranica uključuju bosanski / hrvatski prijevod.

Online program virtuelne prezentacije knjige možete pogledati putem linka: https://fb.watch/4JjPQuUY5n/

Knjiga je dostupna za kupiti na slijedećem linku:

http://www.balkanjourney.com/about-balkan-journey/