News & Updates

“Iako cijenim vaše napore da osigurate mirne izbore u oktobru, ne smatram neke od ovih prijedloga da su u skladu sa ovom vizijom.”, napisala je Alicia Kearns. 

Povodom mogućeg nametanja izmjena Ustava entiteta F BiH i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, BH UK Network je pisao članovima britanskog parlamenta i svojim patronima, izražavajući zabrinutost bh.zajednice na Ostrvu. 

Bili smo iznenađeni medijskim izvještajima da Velika Britanija podržava takvu upotrebu bonskih ovlasti, iako bi nametanje mogućih promjena bilo vrlo kontroverzno, te da ne rješava utvrđene izborne nedostatke i mogl bi izazvati novu političku i sigurnosnu krizu. 

Kao glas Bosanaca i Hercegovaca u Velikoj Britaniji, čvrsto vjerujemo da bi predložene odluke OHR-a produbile etničke podjele, legitimirale ratno etničko čišćenje, proširile diskriminaciju građana da biraju i budu birani, učinile povratak izbjeglica u svoje domove besmislenim u skladu s Aneksom 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Drago nam je da je Alicia Kearns, patron BH UK Network-a i predsjedavajuća Sveparlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu u Parlamentu Velike Britanije, pisala Visokom predstavniku Christianu Schmidtu i tražila dodatna pojašnjenja o mogućim najavljenim izmjenama Izbornog zakona.  

Nakon analize dostavljenih prijedloga i razgovora sa osobama u Velikoj Britaniji, Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici, Alicia je danas ponovo uputila pismo Christianu Schmidtu i javno izrazila da ne podržava predložene izmjene Ustava entiteta F BiH i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 

“Vjerujem da građani Bosne i Hercegovine žele vidjeti svoju državu koja teži boljem, proširujući njihovo pravo da budu predstavljeni od strane izabranih zvaničnika koji imaju interese i ambicije multietničkih zajednica u njihovom srcu. Treba raditi na tome da sistem ne bude definiran sektaštvom. Sada je vrijeme za rješenja koja će unaprijediti ovu naciju.”

U novom pismu upućenog Schmidtu  navela je: 

“Od svog imenovanja djelovali ste mirno i odlučno da pomognete u održavanju stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Od vitalnog je značaja smiriti tenzije onih koji smatraju da su njihova prava i budućnost ugroženi ovim mogućim izmjenama. Pisala sam svojoj vladi da izrazim zabrinutost istim i kao i uvijek voljela bi o tome razgovarati sa Vama. ”

Dostavljamo pismo kojeg smo uputili parlamentarcima Velike Britanije i pismo kojeg je danas  Alicia Kearns uputila Visokom predstavniku.

Upravni Odbor BH UK Network-a