News & Updates

 

Povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, održano je predavanje u školi Eden Girls School u Koventriju.

U saradnji sa Remembering Srebrenica, Bosnia UK  Network i lokalnom zajednicom BHCA Coventry,  školskom okupljanju je prisustvovalo 120 učenika sa nastavnim osobljem. S obzirom da sala za okupljanje ne može da primi 650 učenika, koliko pohađa ovu školu, ostatak ih je predavanje pratilo putem video linka u svojim učionicama.

Ispred lokalne zajednice BHCA Coventry, Bosnia UK Network i Remembering Srebrenica organizacije, prisutnima se obratio Remzudin Alihodžić, potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH i dugogodišnji aktivista bh.zajednice u Velikoj Britaniji. Iskoristio je ovu priliku da mladoj generaciji objasni gdje se tačno nalazi Bosna i Hercegovina na evropskoj karti, da je počinjen genocid,kao i to šta je genocid, koliki je broj žrtava istog, unatoč proglašenju Srebrenice zaštićenom zonom UN-a i angažovanju UNPROFOR-a (Zaštitne snage UN-a) .

Remzudin je, također,  je sa učenicima škole podijelio svoje lično iskustvo. Poručio je mladima da su mir, poštovanje i tolerancija među ljudima najvažnija spona,  kako bi u budućnosti bili puno sretniji i da se genocid ne smije nikada, nikome i nigdje u svijetu ponoviti.

Tokom Sedmice sjećanja od 4. do 11. jula godišnjica genocida u Srebrenici je obilježena održavanjem gotovo 1.000 aktivnosti u školama, gradskim dvoranama, policijskim stanicama, džamijama, sinagogama, crkvama i društvenim centrima u gradovima širom zemlje.

Međunarodni sud pravde i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je zločine u Srebrenici presudio kao genocid, a Ujedinjeni narodi su to opisale kao “najgori” zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata.

BHCA Coventry