News & UpdatesUncategorized

Prisutnima su se obratili razni ugledni gosti: dr.Waqar Azmiju OBE, predsjedavajući organizacije Sjećanje na Srebrenicu i patron BH UK Networka; NJ. E. Vanja Filipović, Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu; gradonačelnica Birminghama Maureen Cornish JP; Robert McNail MBE, ambasador organizacije Sjećanje na Srebrenicu; Mat Shear, predsjedavajući Remembering srebrenica za regiju West Midlands; dr. Anes Cerić, menadžer BH UK Networka; Dženana Šehanović Sarajlić, magistrica klavira i prof. dr. Dženana Huseinagić, sopranistica.

Srebreničku molitvu pročitali su Selma Halilović i Harun Zlomučica, učenici bh dopunske škole Birmingham. 

Organizacija Sjećanje na Srebrenicu svake godine bira temu koja održava aspekt genocida, a koja je u isto vrijeme bliska i zajednicama u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tema za 2022. godinu bila je Borba protiv poricanja: Suočavanje s mržnjom. Na ovu temu tokom Sedmice sjecanja na genocid u Srebrenici organizirano je više od 1000 komemoracija.

Zahvaljujemo se organizaciji Sjećanje na Srebrenicu i njihovim regionalnim odborima, 1450 šampiona, patronima i ambasadorima, Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, mnogobrojnim vladinim i nevladinim organizacijama, školama, vjerskim ustanovama, Ambasadi BiH u UK, Britanskoj ambasadi u Sarajevu, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Sefiku Dzaferovicu, Direktoru Memorijalnog centra Potočari Emiru Suljagicu, Dženani Šehanović Sarajlić, magistrica klavira i prof. dr. Dženana Huseinagić..

Na kraju želimo da se zahvalimo bh zajednici u UK koja je podržala sve ove aktivnosti. Ono što nas posebno raduje jeste činjenica da sve veći broj mladih osoba, druge i treće generacije preživjelih genocida, aktivno učestvuje u organiziranju komemoracija, što je garancija da se genocid u Srebrenici neće zaboraviti. 

Uz nadu da se Srebrenica nikada i nikome ne ponovi, svima vama dragi prijatelji koji ste smogli snage da dostojanstveno odamo počast nevino stradalim zrtvama, VELIKO HVALA. 

BH UK Network