News & Updates

Poštovani Bosanci i Hercegovci,

BH UK Network,  krovna organizacija bh.udruženja u Velikoj Britaniji, je duboko zabrinuta trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini,ali i na cijelom Balkanu.  Situacija postaje sve gora i mislimo da je vrijeme da pokažemo našu brigu i odgovornost. 

Spekulacije o mogućnostima novih oružanih sukoba u BiH aktualizirane su posljednjih mjeseci, nakon što je iz bh. entiteta Republika Srpska (RS) najavljeno neustavno vraćanje državnih nadležnosti.  Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najavio je da planira povlačenje suglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH.

Od kraja jula, predstavnici iz RS-a bojkotuju rad državnih institucija zbog Odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH, koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojom se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

Vjerujemo da ova situacija ne ostavlja ravnodušnim nijednog bh.građanina u Velikoj Britaniji. 

Zamolili bi Vas, dragi prijatelji, da pišete svojim lokalnim MP poslanicima kako bi podigli svijest o trenutnoj stiuaciji. Pozivamo Vas da se na ovaj način uključimo u ovo važno pitanje i iskoristimo svoje trenutne pozicije kako bi podstakli vladu Velike Britanije da pomogne u rješavanju ove kritične situacije.

Primjer pisanog obraćanja vašem lokalnom poslaniku možete pronaći ovdje .

Da saznate ko je vaš lokalni poslanik i kako ga kontaktirati kliknite ovdje .

Molimo sve članice Networka i pojedince da apel proslijede svojim kontaktima u Velikoj Britaniji. 

Ukoliko trebate pomoć ili više informacija ne oklijevajte kontaktirati osoblje BH UK Networka, Korneliju i Lejlu putem kontakt telefona: 0121 772 3052 i emailova: uknetwork.nela@btconnect.com |  uknetwork.lejla@btconnect.com.

S poštovanjem,

BH UK Network