News & Updates

Izložba,  komemoracija u Vijećnici, gradska biblioteka osvijetljena zeleno, usvajanje Prijedloga da se iskoriste lekcije iz Srebrenice u borbi protiv svih oblika predrasuda i diskriminacije….

Izložba slika britanskog umjetnika koje prikazuju aspekte genocida u Srebrenici bit će izložena u općini Birmingham na Dan sjećanja na Srebrenicu (11. jul 2023.). Lord gradonačelnik Birmingema, Cllr Chaman Lal će pogledati izložbu u utorak prije nego što vijećnici zauzmu svoja mjesta u Vijećnici, gdje će Cllr Martin Brooks OBE podnijeti Prijedlog svih stranaka.

Prijedlogom se traži od Vijeća da:

-Podržati rad u gradskim zajednicama i školama koji se bore protiv mržnje i netolerancije podizanjem svijesti o ovom genocidu;

-Iskoriste lekcije iz Srebrenice u borbi protiv svih oblika predrasuda i diskriminacije u gradu;

-Pohvali rad organizacije Sjećanje na Srebrenicu u komemoraciji žrtava i edukaciji ljudi o tome šta se može dogoditi ako se ostavi da raste mržnja.

Sjećanje na Srebrenicu i BH UK Network, izložit će materijal, uključujući slike umjetnika Roberta McNeila MBE, forenzičara koji je radio za Ujedinjene Nacije u Bosni prikupljajući dokaze o genocidu.

Slike će ostati izloženi za komemoraciju koja će se održati u Domu Vijeća u srijedu (12. juli), koja uključuje memorijalni program između 13.45 i 15.00.

Biblioteka Birminghama će također biti osvijetljena zeleno u sklopu komemoracije Vijeća 11. jula u znak sjećanja na hiljade koji su izgubili živote u najgorem zločinu na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

Ove godine se navršava 28 godina od genocida u Srebrenici u kojem je ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka zbog njihove muslimanske vjere.

Cllr Nicky Brennan, član kabineta za socijalnu pravdu, sigurnost u zajednici i jednakost, rekla je: „Moramo osigurati da nikada ne zaboravimo genocid u Srebrenici i potvrdimo našu opredijeljenost da se suprotstavimo svim oblicima mržnje i predrasude – kojima nije mjesto u našem gradu.

“Naši prijatelji iz Remembering Srebrenica i Bosnia and Herzegovina UK Network, sa sjedištem u Birminghamu, omogućili su nam da prikažemo ove slike koje prikazuju traumu genocida i šireg bosanskog rata u njihovim zajednicama – i mi stojimo uz njih na Dan sjećanja na Srebrenicu.

“Ovaj prijedlog svih stranaka pokazuje snagu podrške u cijeloj Vijećnici u osiguravanju da lekcije naučene iz ovih užasnih događaja mogu pomoći u podizanju svijesti i edukaciji budućih generacija o tome šta se može dogoditi ako se dozvoli da mržnja procvjeta, bilo gdje u svijetu.

“Sada je više nego ikada od vitalnog značaja da se okupimo kao ljudi, bez obzira na naše porijeklo, da slavimo različitost i stojimo zajedno u solidarnosti – da pomognemo u izgradnji bolje budućnosti s mržnjom.”

BH UK Network