News & Updates

London, Ujedinjeno Kraljevstvo— centralna komemoracija obiljžavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici održat će se 4. jula u Lancaster House u Londonu. Domaćin u ime Vlade Njegovog Veličanstva je Lord Tariq Ahmad iz Wimbledona, državni ministar za Bliski istok, Sjevernu Afriku, Južnu Aziju i Ujedinjene nacije u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva,

Očekuje se učešće Njegove Ekselencije Denisa Bećirovića, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a prisustvo su najavili mnogi  ambasadori, visoki komesari, političari,  vjerske vođe kao i predstavnici bosanskohercegovačke zajednice koji su preživjeli genocid i etničko čišćenje.

Nacionalna komemoracija je jedna od stotina memorijalnih događaja i aktivnosti koje se održavaju tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja traje od 4. do 11. jula i na kojoj će se zajednice iz cijele zemlje okupiti u kolektivnom činu sjećanja u školama, lokalnim vlastima, policijskim stanicama, radnim mjestima i bogomoljama, da spomenemo samo neke.

Velika Britanija je najveći komemorator u svijetu kada su u pitanju memorijalne aktivnosti u znak sjećanja na  žrtve genocida u Srebrenici koje organizira britanska dobrotvorna organizacija Remembering Srebrenica UK kroz svojih osam engleskih regionalnih odbora i tri državna odbora u Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj uz ogromnu podršku bosanskohercegovačke zajednice na Ostrvu i 1.500 prvaka zajednice.

Predsjedavajući Remembering Srebrenice, dr. Waqar Azmi OBE rekao je: „Ponosni smo što je naša zemlja najveći komemorator memorijalnih aktivnosti Srebrenice u svijetu koji ne samo da nastoji okupiti ljude kako bi naučili lekcije iz prošlosti kako bi stvarali jače , inkluzivnije zajednice, ali i inspiriše buduće generacije da preduzmu akciju da se suprotstave mržnji i netoleranciji”.

Program možete pratiti uživo pute FB stranice @Bosnia UK Network od 18.00 sati (Londonska vremenska zona).