News & Updates

Rad bh.dopunskih škola je nezamisliv bez vrijednih nastavnika koji godinama volontiraju kako bi održali kontinuitet rada i djelovanja bh.dopunskih škola. Godinama su  pokušavali da profesionalno i srdačno predstave ljubav prema domovini BiH. U Velikoj Britaniji trenutno aktivno djeluje šest bh.dopunskih škola (Derby, Birmingham, Hertfordshire,Victoria London,  Coventry i Manchester ). Tokom godina, nije bilo lako očuvati škole. 

Veoma nam je drago kada i britanske organizacije prepoznaju kvalitet i značaj rada naših nastavnika. British Council je prošle sedmice dodjelio nagradu Community language teacher  Senadinu Selimiću, nastavniku koji već 25 godina podučava učenike u bh.dopunskoj školi Coventry. 

“Naravno da sam sretan zbog nagrade i mislim da je to nagrada svih nas ,a pogotovu naše djece. Iskreno se nadam da će nam budućnost biti bolja od prošlosti. Ohrabrujuće je to što smo još uvijek tu nakon toliko godina i da imamo nasljednike. Bosanskohercegovačka dopunska škola u Coventry/iju postoji već punih 25 godina i možda malo više. Djeca mojih prvih učenika su naši učenici danas i to je mjerilo kontinuiteta i kvaliteta. 

Ova nagrada je plod mukotrpnog rada sve u cilju očuvanja našeg jezika i kulture. Još mi je draža jer je predložena od mojih kolega i učenika pa tako ima i sentimantalnu dimenziju.

Zahvalan sam našoj BH Asocijaciji Coventry na podršci i povjerenju i odličnim partnerskim odnosom.

Povjerenje je ključ uspjeha i to je ono što je ključno u ovoj priči o jednom nastavniku koji je nakon 25 godina dobio priznanje za svoj rad.”, izjavio je nastavnik Selimić.

 

Senadin Selimić sa suprugom Azrom u društvu sa MP Zarah Sultana

 

 

Predsjednik bh.asocijacije Coventry, Almin Kazić čestitao je Senadinu na nagradi: “ Drago nam je da je prepoznat rad naših nastavnika koji se godinama trude edukovati generacije bh.djece u Velikoj Britaniji. Čestitamo Senadinu I želimo mnogo sreće u daljnem radu.” 

Almin Kazić, Senadin Selimić i Arnela Pašić

Na dan ceremonije, Selimić je imao priliku upoznati MP  Zarah Sultana, inspirativnu političarku koja se bori za jednakost . Siguran je da ćemo od ove mlade dame čuti mnogo više. 

 

BH.dopunske škole u Velikoj Britaniji promovišu našu historiju, kulturu i nacionalni identitet kako kroz redovnu nastavu, tako i kroz organizovanje proslava Dana državnosti BIH, Dana nezavisnosti BiH, komemoracije Srebrenice, Skupove škola u Velikoj Britaniji i sl. Ipak su mlade generacije te koje imaju ogroman potencijal te su bitne u očuvanju kontinuiteta naših dopunskih škola. Svi su pokazali da neumornim radom mogu dokazati da su im bitni njihovi korijeni, i da se mlade generacije upoznaju odakle su  i da ne zaborave svoju djedovinu. Vrijedno spomena je i činjenica da su učenici djeca rođena u Velikoj Britaniji. Ali njihova želja i trud, kao i njihovih roditelja i nastavnika da nauče o Bosni i Hercegovini je velika. 

BH UK Network se pridružuje čestitkama i ponosni smo na naše male ambasadore, nastavnike, roditelje, bh.dopunske škole i bh. udruženja u Velikoj Britaniji. 

 

 

BH UK Network

Senadin Selimić sa učenicima bh.dopunske škole Coventry