News & Updates

Učiteljica Dr.Belma Muhamedagić

Bosanci i Hercegovci u Mančesteru su i ove godine odlučili proslaviti Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Ovogodišnja manifestacija obilježavanja rođendana Bosne i Hercegovine otpočeta je spomenom  važnosti ovog Dana u historiji BiH. Učiteljica Belma je svojom prezentacijom uspjela prikazati najvažnije događaje u Bosni i Hercegovini, ne samo u prijeratnom i ratnom periodu, već i trenutno stanje. Svi su se podsjetili, kako je usvojenom Rezolucijom  ZAVNOBiH-a, izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna jednakopravnost svih naroda, te jednakopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa povijesnim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

 

Prisutni su poslije prezentacije imali priliku poslušati kratki video Josipa Pejakovića, te je učiteljica Belma prevela govor na engleski jezik.Zaista se moglo  vidjeti i radosti i suza na licu prisutnih. Svi su pažljivo slušali, te su prisutni imali priliku postaviti mnoga pitanja i pokazati interesovanje za našu zemlju.  

Prisutnima se obratila i učiteljica Rasema Bakkali koja se toplim riječima dobrodošlice  na bosanskom, engleskom i arapskom  jeziku zajedno sa djecom zahvalila  svima  na dolasku. Potom su nastavili svoj pripremljeni program, a neizostavna je bila i pjesma  “Hajmo Bosno Hajmo Hercegovino”.

 

Svi gosti su bili oduševljeni te su poslije održanog programa imali vremena za druženje uz tradicionalna jela i naravno tradicionalnu bosansku kafu i razne kolače. Gosti su se počastili raznovrsnom hranom, od ukusnih bosankih pita, sarme i kolaca, al i specijalitetima poput libijskog kuskusa, pakistanske riže, sirijskih kolača i mnogo drugih poslastica.

“Hvala svima od srca koji su izdvojili svoje dragocjeno vrijeme da dođu, obilježe ovaj važan datum za bosance i hercegovce, te Hvala svima koji su doprinijeli donošenjem hrane i kolača, te pomogli organizaciju i pripremu ove nesvakidašnje manifestacije. “, izjavila je dr. Belma Muhamedagić.