News & Updates

U Millenium Point centru u Birmingamu  obilježen je Dan sjećanja na Holokaust. Komemoraciji su prisustvovali delegati BH UK Networka. Komemorativnu ceremoniju sa početkom u 14.00 sati, predvodili su  gradonačelnik Birmingama, Muhammad Afzal  i vijećnik John Cotton, član kabineta za sigurnost i jednakost u zajednici. Ovaj dan sjećanja je jedan dan koji smo izdvojili da se svi okupimo i sjetimo, da naučimo o Holokaustu, nacističkom progonu i genocidima koji su uslijedili u Kambodži, Ruandi, Bosni i Darfuru, u nadi da će možda  biti Jedan Dan u budućnosti bez genocida. Učimo više o prošlosti, suosjećamo sa drugima danas i preduzimamo akcije za bolju budućnost.

Ovom prilikom spomenut je i genocid u Bosni i Hercegovini. Amil Khan iz organizacije Remembering Srebrenica je istakao važnost ove ceremonije i spomenuo genocid u Srebrenici i trenutnu situaciju negiranja genocida u Bosni i Hercegovini. Istakao je kako je važno podržati zakone koji zabranjuju negiranje genocida kao oblik govora mržnje namijenjen podsticanju nasilja nad manjinama.

Komemoraciju je započela Simone Schehtman, izvođenjem na violini. Paljenjem svijeća i minutom šutnje odata je počast svim žrtvama genocida  širom svijeta . Program, koji je organizirao tim za događaje Gradskog vijeća Birminghama, uključio je individualana svjedočenja,  paljenje svijeća, film, molitve i muziku hora gradskog vijeća Birminghama. Mlada pjesnikinja Fatma Mohiuddin je pročitala poem, a Mindu Hornick je  govorila  o svojim iskustvima kao jedna od preživjelih Holokausta. 

Amil Khan pričao o genocidu u Srebrenici