News & Updates

I ove godine, kao i predhodnih, dana 27.01.2022 u Derby-ju obilježen je “Holocaust Day” sjećanje na sve genocide koji su se desavali u svijetu, sjećanje na sve žrtve i stradanja nedužnog naroda. Aktivno učešće u ovim aktivnostima već godinama uzima i BH zajednica u ovom gradu na čelu s gospodinom Feridom Kevrićem, a cjelodnevnim aktivnostima je prisustvova i Nj.E: Vanja Filipović, ambasador BiH u UK. Snažne poruke protiv mržnje i podjela poslali su učenici BH dopunske škole Derby kao i Ahmed ef. Gopo.

Bosanskohercegovačka folklorna grupa “ Mladost Bosne” pod budnim okom njihove instruktorice Fahire Hasedžić je imala čast predstavljati bh. zajednicu iz Birminghama svojim folklornim nastupom pred publikom u QUAD centru u okviru Dana sjećanja na holokaust. 

Ovogodišnji glavni govornik je bila Dr. Larisa Olvork, profesor historije i uticaja na Univerzitetu Derby. Larisa je prisutnima ispričala o jednom danu u neobičnom životu Jacka Kagana (1929-2016). Kagan je preživio Holokaust sa jevrejskom grupom otpora Bielski u šumi Naliboki. Priča o partizanima iz Bielskog ovjekovječena je u filmu Defiance (2008) s Danielom Craigom u glavnoj ulozi. Kagan je obnovio svoj život u Velikoj Britaniji nakon rata i postao važan zagovornik obrazovanja i sjećanja na Holokaust na nacionalnom i međunarodnom nivou.

27. januar obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Dan kada je Crvena armija 27. januara 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj, Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Taj se dan obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, podiže svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust. 

Nastupom folklorne grupe “Mladost Bosne “ nisu samo roditelji bili impresionirani, već svi prisutni. Njihov zapažen nastup nagrađen je velikim aplauzom. Pored naših malih predstavnika, nastupili su i Derby’s Jewish (Jevreji iz Derbija),Ukrajinska grupa, Romska grupa, Jermenska grupa, Iranska grupa, lokalne škole i još mnogi koji su se svojim umjetničkim nastupom, izborom dirljivih i inspirativnih riječi, poezijom i tradicionalnom muzikom i plesom predstavili.

Ovo je bila večer riječi tolerancije, muzike i plesa s ovogodišnjom temom “Jednog dana ”, koja istražuje kako su genocidni režimi kroz historiju namjerno razbijali društva marginalizirajući određene grupe, i kako se te taktike mogu osporiti ukoliko pojedinci stanu zajedno sa svojim komšijama i govore protiv ugnjetavanja. 

Draga djeco, Bosanci i Hercegovci, Hvala Vam što ste nas predstavili s ponosom i osmijehom. Hvala Vama, našoj divnoj instruktorici Fahiri Hasedžić i vašim roditeljima koji ste izdvojili vremena da na ovakav način doprinesete Danu sjećanja na holokaust. 

BH UK Network