News & Updates

“Suočavamo se s ozbiljnom prijetnjom sprskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji pokušava da napravi haos unutar države BiH. Britanska vlada mora da poduzme više, ne riječi već akcije, da smanjimo ovu prijetnju. Moramo da djelujemo da spriječimo ponavljanje onoga od prije 26 godina što se desilo na našem pragu”, rekao je lord Bourne tokom rasprave u Domu lordova Velike Britanije. Istakao je kako je potrebno da Engleska banka radi s drugim centralnim bankama EU i G7 da se Dodik i njegovi saveznici budu isključeni iz sistema brzih transakcija i cirkulacije nova na međunarodnom nivou. Pozvao je da se ovo hitno uradi.

“Bosanski dio države pod srpskim rukovodstvom pokušava potkopati ustavni proedak BiH i državni aparat. Mogu reći da je ime Paddyja Ashdowna još odzvanja jer je bio snažan visoki predstavnik. A zakon koji je donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko da se kriminalizira svaki pokušaj negiranja genocida – Dodik ne priznaje taj zakon. Iza svega toga imamo uticaj Srbije i neki čudan uticaj Rusije koja daje podršku svemu ovome što se dešava. Ko zna šta će se dešavati ako Zapad ne bude reagirao. Može doći do secesije. Ne smijemo se suočiti sa situacijom od prije 25, 26, 27 godina. NATO i G7 moraju iskoristiti zajednički utjecaj. Ne možemo sramno nedjelovati kao što je bilo prije 26 godina. To je geopolitičko pitanje. Mir mora opstati”, rekao je lord Bourne

Istakao je kako je potrebno veće prisustvo britnaskih snaga kroz NATO ili EUFOR te da moraju dati jasnu podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

“Moramo nametnuti sankcije, imamo pravni okvir za to. Sve je predviđeno rezolucijom iz 2020. godine kada smo pregovarali o izlasku iz EU – zamrzavanje sredstava i institucija koje osiguravaju sredstva za Dodika i njegove saveznike. Potrebno je da sada to učinimo. Dugoročno imamo još stvari uraditi – da podržimo civilno društvo i ojačamo institucije te vrste. Ali, imperativ je rješavanje neposrednje prijetnje secesijom i nemirima u BiH. Ne možemo gospodo dozvoliti da ne ponovi ovoj predivnoj zemlji koja ima pozitivne veze s nama”,rekao je Bourne.

Pozvao je britansku vladu da reaguje i djeluje akcijom, a ne riječima.

 

Izvor: N1