News & Updates

Povodom obilježavanja Dana državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, Bosanska škola i udruženje Mančester je organizovala i ceremoniju uručenja diploma učenicama škole koja se održala 18.decembra  u Mančesteru.

Počasni gosti su bili Nj.E.  gospodin Vanja Filipović, ambasador BiH u Velikoj Britaniji; gospodin Afzal Khan,član parlamenta (MP) Velike Britanije  za područje Mančestera i bračni par Awan, gospođa Dr Shahnaz i gospodin Iftikhar  Awan,  koji je bio jedan od osnivača jako značajne incijative na nivou Velike Britanije Remembering Srebrenica.

Posebnu radost je upriličio Njegova Ekselencija ambasador i MP gospodin Khan ,kada su djeci  pojedinačno uručiili diplome za uspješnu završenu školsku godinu 2020/2021. U ovako teškim trenucima, ponovo,  za našu domovinu bilo nam je zadovoljstvo ugostiti ovako značajne goste koji su činili i dalje čine važne aktivnosti na zaštiti BiH.

Želimo da se zahvalimo svima koji su doprinijeli da se u Mančesteru obilježi ovaj važan datum za našu domovinu, a posebne zahvale idu djeci i roditeljima koji su zaista uložili veliki trud i vrijeme kako bi se upriličila i dječija priredba.

Svi prisutni su bili  oduševljeni zbog okupljanja i razgovora, pored domaćina iz Manchestera, imali smo drage goste iz Birmingham i Dewsbury. Velika je čast bilo vidjeti  djecu kako su se odlično pripremii, zahvaljujući učiteljici i roditeljima, recitacije, pjesmice, crteže  i dobrodošlicu Nj.E. Filipoviću, svi obučeni u svečanim lijepim odijelima.

Posebne zahvale idu učiteljici Dr. Belmi Muhamedagić koja već duži period vrijedno, na volonterskoj osnovi, izmami osmijehe na dječijim licima svake subote na časovima bosanskog jezika.

Želimo napomenuti da su se našem druženju, putem video linka, pored učiteljice pridružili djeca iz Libije, koja također pohađaju našu školu. Abid efendija Pašić je također poselamio prisutne putem video linka iz BiH  i naglasio koliko je značajno što bosanska djeca u Mančesteru izučavaju bosanski jezik, a nažalost ta je ista mogućnost uskraćena bosanskoj djeci koja žive u manjem bh entitetu RS.

Gospodin Adis Tanović, predsjednik udruženja za dijasporu, je  poslao video poruku kako bi pozdavio prisutne i pružio podršku.

U konačnici, zahvaljujemo se svim prisutnima koji su  učestvovali i doprinijeli ovako lijepoj atmosferi  i organizaciji koja će nam svima ostati u sjećanju, bosanske hanume su obogatile trpezu ukusnim jelima, kolačima i tradicionalnom kafom.

Bosanska škola i udruženje Mančester