News & Updates

Bosanska škola i asocijacija Mančester (Bosnian School and Society Manchester-BSSM) je obilježila 20. godina od osnivanja bosanskohercegovačke dopunske škole i 25.godišnjicu genocida u Srebrenici. Skup je organizovan online, putem Zoom aplikacije. Više od petnaest učesnika se obratilo uživo ili putem video snimka, a prosječno je oko 70 osoba pratilo ovaj događaj.

 

Bh.dopunska škola Mančester je nakon višegodišnjeg djelovanja dodala i naziv asocijacije te od tada aktivno ušestvuje u događajima koje organizuje Remembering Srebrenica. U okviru programa, koordinator škole Sadija Muminović je predstavila rad i aktivnosti škole. Gosti/učesnici u programu su bili iz različitih polja djelovanja koji su svojim obraćanjem uveličali i dodatno obogatili ovaj događaj. Ovom prilikom gostima se obratio i Njegova ekselencija Vanja Filipović, ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu koji se zahvalio timu škole na vođenju i istrajnosti škole i asocijacije što zahtijeva dosta truda. Skupu se obratio i MP Afzal Khan, koji je istakao značaj postojanja škole, ali i lekciju koju je naučio zbog rata u BiH. Jenny Pattterson iz Gradske uprave Mančestra je navela da je Bosanska škola jedna od prvih koja je registrovana, od postojeće 153  škole u Mančestru u polju dopunskog obrazovanja. Takođe je istakla da je BSSM među prvima pokazala spremnost za suradnju u zajednici kao i za učešće u edukaciji osoblja za vođenje škole. Skupu se obratio i gospodin Anes Cerić menadžer BH UK Network-a koji je istakao značaj postojanja i opstanka bh.dopunske škole  u ovom dijelu Engleske.

 

Škola je registrovana kao dopunska škola i dobrotvorna organizacija. Zahvaljujući roditeljima, učiteljima, djeci, te gradskoj upravi Mančestra, BiH ambasadi i organizaciji BH UK network, škola je opstala sve ove godine i nije se ugasila, iako je bilo dosta izazovnih trenutaka. Ovaj trud je prepoznat i dodjelom različitih priznanja školi, poput godišnje nagrade gradske uprave za najboljeg učitelja i učenika, te bronzanu i srebrenu nagradu koja je dodjeljena kao odličnom primjeru povezivanja među školama i kulturama. Škola je naročito ponosna nagradom Kraljice Elizabete II za volonterski rad škole, naročito za aktivnosti oko organizacije događaja kojima se obilježavala godišnjica genocida u Srebrenici.

 

Online program održan ovog mjeseca je odlično prihvaćen u lokalnoj zajednici u Mančestru. Veliki broj zainteresovanih je dostavilo svoje obraćanje putem video snimka koji zbog ograničenosti s vremenom, nažalost, nisu mogli svi biti prikazani, ali će naknadno biti objavljeni na facebook stranici škole. Posebno je bilo zapaženo i dirljivo obraćanje nastavnika, roditelja, učenika ove škole koji su sada odrasli ljudi i vrlo integrirani članovi lokalne zajednice. Naročito je ostalo zapaženo obraćanje bivše učenice Nabile Čohažić koja je spomenula da je nastavila raditi kao pomoćni učitelj-volonter u školi i  već svou   djecu  navikava i dovodi u školu iako su mali, ali to to sve po  metodu njene drage učiteljice Azre Marošević.

 

Organizator programa se posebno zahvaljuje svima onima koji su svojim radom i učešćem doprinijeli da se ovaj program ovako uspješno realizuje.