News & Updates

Poštovani birači izvan Bosne i Hercegovine, udruženja dijaspore, dragi prijatelji,

Obraćam vam se molbom da zajedničkim naporom i trudom motiviramo naše sugrađane u Velikoj Britaniji, Republici Irskoj i šire da sudjeluju na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini zakazanim za 15. novembar 2020. godine.

Kako bi ostvarili svoje biračko pravo i glasali i na predstojećim Lokalnim izborima, obavezni ste da podnesete prijavu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine najkasnije do 01.09.2020. godine do 24:00 sata.

Do sada je Centralna izborna komisija BiH dostavljala obrazac prijave PRP-2 na adresu koju ste naveli prilikom vaše posljednje prijave za glasanje. Obrazac prijave PRP-2 vam je dostupan na internet-stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba, te u prilogu ove poruke. Svi birači koji su glasali na prethodnim Općim izborima 2018. godine, ispunjavaju obrazac prijave PRP-2 i isti dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji BiH priloživši uz obrazac kopiju jednog od važećih identifikacionih dokumenata s fotografijom.

Svi birači koji nisu glasali na posljednjim Općim izborima 2018. godine ili se prvi put prijavljuju, ispunjavaju i potpisuju obrazac PRP- 1 i isti dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji BiH, uz relevantne priloge. Navedeni obrazac možete preuzeti sa web stranice www.izbori.ba, te u prilogu ove poruke.

Ako privremeno boravite izvan BiH, da biste se prijavili za glasanje izvan BiH potrebno je da posjedujete važeći identifikacioni dokument BiH (dostavljate kopiju jednog od tri važeća dokumenta – lična karta, vozačka dozvola ili pasoš BiH).

Ako imate status izbjeglice, a ne posjedujete važeće dokumente BiH (ličnu kartu ili vozačku dozvolu), dokumenti koje trebate dostaviti uz prijavni obrazac su:

1.  Dokument za dokazivanje državljanstva BiH (uvjerenje o državljanstvu BiH, ne starije od 6 mjeseci ili kopiju važećeg pasoša BiH)

2.  Dokument za dokazivanje identiteta s fotografijom (kopiju važećih isprava izdatih od strane zemlje domaćina ili kopiju izbjegličkog kartona izdatog od vlade zemlje domaćina ili druge međunarodne organizacije)

3.  Dokaz o prebivalištu u BiH (kopiju potvrde o prebivalištu ili kopiju lične karte u cijelosti iz 1991. godine)

Popunjeni obrazac, potpisan na istovjetan način kao na važećem identifikacionom dokumentu, te priložene skenirane  dokumente  možete dostaviti na sljedeći način:

– elektronskim putem na adresu: prijavapp@izbori.ba;

– faksom na sljedeće brojeve:+38733251333; +38733251334;

– putem pošte na adresu: Izbori u Bosni i Hercegovini, Poštanski pretinac 451, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Dakle, apelujem na vas da se registrirate za učešće na izborima, te da proslijedite ove informacije svim bosancima i hercegovcima kao i udruženjima dijaspore sa kojima surađujete.

Lokalni izbori su od izuzetne važnosti za lokalne zajednice pogotovo u mjestima sa povratničkim populacijama i za budućnost Bosne i Hercegovine.

U krojenju sudbine naše zemlje trebaju da učestvuju svi njeni građani, svojim glasovima, bez obzira na mjesto trenutnog prebivališta. Ne dozvolite da se Vaš glas ne čuje!

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili dvojbi, stojimo vam na raspolaganju.

S poštovanjem,

Vanja Filipović

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu