News & Updates

 

Ovom prilikom izražavamo iskrenu zahvalnost organizaciji Bosnia UK Network iz Velike Britanije.

Bosnia UK Network je krovna organizacija svih bosanskohercegovačkih udruženja u Velikoj Britaniji.

Svake godine organizuju obilježavanje sjećanje na genocid 11. jula po gradovima  Velike Britanije i dovode prestavnike iz Bosne i Hercegovine, također organiziraju i odlazak posjete Britanaca Potočarima i Srebrenici.

Mi im se najiskrenije zahvaljujemo na pomoći koju su pružili našem Udruženju u organizaciji ovogodišnjeg Marša mira.

Posebno se zahvaljujemo na doniranju šatora za smještaj preživjelih genocida tokom marša kao i pomoći u štampaju 5000 brošura na bosanskom i 500 na engleskom jeziku.

Ove brošure su podijeljene učesnicima “Marša mira 2022”.  POvim pute  su se učesnici  Marša mogli dodatno informisati  o  Maršu smrti iz jula 1995. kao i trasi “Marša mira”.

Još jednom, dragi prijatelji iz Bosnia UK Network od srca vam hvala!

Djeca boraca Srebrenice

 

 

 

 

Novac za šatore donirali BH UK Network i njegove članice: BH asocijacija Coventry, BH Asocijacija Hertfordshire, BH Asocijacija Birmingham, BH Savjetodavni centar London, Udruženje žena UK, Victoria London i BH Asocijacija Derby

 

 

 

BH UK Network printao brošure za Marš mira

 

 

U petak ujutro iz Nezuka je krenuo Marš mira prema Potočarima kod Srebrenice, gdje će na godišnjicu genocida 11. jula biti ukopano još žrtava koje su snage bosanskih Srba ubile 1995. godine u UN zaštićenoj enklavi.

Učesnici marša će se u narednim danima  kretati  trasom kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći  do  slobodne  teritorije,  odnosno  do  Tuzle  ili  Kladnja.

Nakon puta dugog oko 110 kilometara, učenici pohoda u Potočare će stići 10. jula, gdje će dan kasnije u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari prisustvovati kolektivnoj dženazi i ukopu 50 žrtava genocida. 

Među učesnicima Marša mira 2022. su potpredsjednica 

Federacije  BiH  Melika  Mahmutbegović,  premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministar za  boračka pitanja TK Zoran Blagojević, kao i članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Predviđeno je da učesnici marša nakon 30 kilometara pješačenja prvog dana stignu do kampa Liplje, gdje će prenoćiti.

S obzirom da se ovogodišnji “Marš mira“ poklapa sa Kurban-bajramom, u kampu Liplje je organizirano klanjanje bajram-namaza. Nakon bajram-namaza, učesnici “Marša mira” potom nastavljaju put do Kamenice, poznate kao “dolina masovnih grobnica”.

Nakon 35 kilometara puta trebali bi stići do sela Mravinjci. Odatle nastavljaju do Kameničkog brda, zatim dalje idu preko Buljima i put završavaju 10. jula u Memorijalnom centru Potočari.

Na maršu se okupilo oko 3000 ljudi

 

Za Potočare krenuli i biciklisti i maratonci

Istovremeno, više od 300 biciklista krenulo iz Bihaća na sjeverozapadu BiH prema Srebrenici. To je takođe tradicionalni pohod koji se održava po 18 put.

“Ove godine imamo više od 300 učesnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, zatim Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Bugarske, Turske i Sjedinjenih Američkih Država – kaže organizator Ermin Lipović iz Kluba ekstremnih sportova “Limit” Bihać.

Za biciklistima će krenuti i više od 20 učesnika atletskog maratona “Bihać – Srebrenica”.

“Na ovogodišnjem 13. po redu atletskom maratonu ‘Bihać – Srebrenica’ imamo 21 učesnika, koji će trčati oko 500 kilometara do Srebrenice, te na taj način pronijeti poruku poštovanja i mira”, naveo je jedan od organizatora Himzo Šabić. 

Biciklisti će u petak voziti prvu etapu do Jajca, gdje će u subotu ujutro klanjati i bajrama-namaz. Zatim nastavljaju do Sarajeva, a 10. jula voze posljednju dionicu Sarajevo – Memorijalni centar Potočari.

U ovom centru do sada je ukopana 6.671 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Memorijalni centar Potočari otvorio je bivši američki predsjednik Bil Clinton 2003. godine, tokom koje je u tri kolektivne dženaze ukopano 989 žrtava genocida.

Vlada Federacije BiH proglasila je 11.juli Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.