News & Updates

Bosanskohercegovačka zajednica u Velikoj Britaniji i ove je godine aktivno učestvovala u mnogobrojnim komemoracijama organiziranih u znak sjećanja na žrtve Holokausta i genocida u Kambodži, Ruandi, Darfuru i Bosni.  

Sjećanje na holocaust je ustvari sjećanje na sve nesreće koje su ljudi sami prouzrokovali ubijajući druge i drugačije zbog kože, vjere ili političkih ubjeđenja.

Holokaust je riječ koja se često spominje u drugoj polovici 20.stoljeća. Mada je 1945.godine svijet jednoglasno rekao:”Nikada više”, genocid se ponovio, i to upravo na tlu Evrope, u Bosni i Hercegovini,

Tim povodom bosanskohercegovačke dopunske škole održale su prigodan program kako bi još jednom djecu podsjetili šta je Holokaust, zbog čega se desio i čemu može da doprinese mržnja prema drugima i drugačijima.

Učenici bh.dopunske škole u Birminghamu  su u prostorijama Bosanske kuće imali priliku pogledati dokumentarni film “Spašavanje djece u Holokausta” (Saving the children from the Holocaust). Film je baziran na istinitoj prici o britanskom humanitarcu Sir Nicholas Wintonu koji je organizirao operaciju spašavanja putem koje je spašeno 669 židovske djece iz nacističkog logora smrti u tadašnjoj Čehoslovačkoj, te ih doveo na sigurno u Veliku Britaniju u razdoblju od 1938. do 1939. godine. Nakon rata, njegova žrtva nikome nije bila poznata. Ali 1988., Wintonova supruga Grete je pronašla album iz 1939. s kompletnim popisom djece i njihovim fotografijama.

Nakon toga, nastavno osoblje bh dopunske škole, Azra Bašić, Emir i Eldina Bolić te Alma Aganović održali su radionicu sa učenicima, nastojeći im objasniti značenje Holokausta, ali i drugih genocida, posebno se osvrnuvši na genocid u Srebrenici.

Takodje u Vrtu mira Svetog Tome u Birminghamu zasađeno je spomen drvo posvećena sjećanju na žrtve genocida a ujedno i zavjet da će grad Birmingham koristiti lekcije iz Srebrenice u borbi protiv predrasuda, diskriminacije i zločina iz mržnje. Stablo također odaje počast stalnoj podršci općine Birminghama bosanskohercegovačkoj zajednici  i Sjećanju na Srebrenicu.

BH UK Network