News & Updates

U Velikoj Britaniji održane su komemoracije povodom sjećanja na žrtve Holokausta. Dan sjećanja na holokaust je 27. januar, godišnjica oslobođenja Auschwitz-Birkenaua, najvećeg od nacističkih logora smrti.

To je ujedno prigodina prilika da se oda  počast žrtvama genocida koji su se desili nakon Holocausta uključujući Srebrenički genocid, Kambodžu, Ruandu i Darfuru.

Mada je 1945.godine svijet jednoglasno rekao:”Nikada više”, genocid se ponovio, i to upravo na tlu Evrope, u Bosni i Hercegovini, manje od dan vožnje od glavnih evropskih gradova. Sjećanje na holocaust je ustvari sjećanje na sve nesreće koje su ljudi sami prouzrokovali ubijajući druge i drugačije zbog kože, vjere ili političkih ubjeđenja.

Nastavno osoblje bh.dopunske škole u prostorijama Bosanske kuće Birmingham organizirali su radionicu sa učenicima, nastojeći im objasniti značenje Holokausta, ali i drugih genocida, posebno se osvrnuvši na genocid u Srebrenici.

Centralna manifestacija obilježavanja Holokausta u Birminghamu održana je u prostorijama gradske opštine uz prisustvo  gradonačelnik Cllr Chaman i velikog broja posjetioca iz svih sfera društveno političkog života ovog drugog po veličini grada u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Ovogodišnji program je uključio ceremoniju paljenja svijeća, kao i svjedočanstvo Mindu Hornick MBE, koja je govirila o svojim iskustvima kao preživjele Holokausta, kao i nastupe violinistkinje Simone Schehtman, kao i čitanja poezije i molitve.

U okviru programa prikazana je online izvedba “Bijeli cvijet” Narodnog pozorišta Sarajevo, hora Opere i Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini i Cardiff Ardwyn Singers/Cantorion Ardwyn Caerdydd i muzičara iz Walesa u Bosni, nastao tokom pandemije COVID-19 za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Pjesma govori o duši žrtve koja opisuje bol svoje majke i prikazuje zloglasni “Bijeli cvijet” koji je postao simbol genocida u Srebrenici. Na engleskom je i bosanskom jeziku sa titlovima.

Svijeće su zapalili Lord gradonačelnik, Mindu Hornick MBE, Cllr Nicky Brennan, član kabineta za socijalnu pravdu, sigurnost u zajednici i jednakost i ambasador iz fonda Anne Frank te vjerski lideri. 

Lord gradonačelnik Birmingema, Cllr Chaman Lal, rekao je: „Dan sjećanja na Holokaust je prilika za sve da zastanu, razmisle i izvuku lekcije iz prošlosti i primjene ih na današnji dan kako bi pomogli u stvaranju sigurnije i bolje budućnosti. Okupljamo se da zapalimo svijeću i prisjetimo se žrtava zločina i genocida širom svijeta, kao i onih koji još uvijek nažalost gube živote u ratovima, sukobima i zločinima iz mržnje. Kao grad moramo stajati ujedinjeni protiv onih koji nas žele podijeliti i protiv svih oblika mržnje.”

BH UK Network