News & Updates

 

BH UK Network organizirala je zvaničnu posjetu nedavno imenovanog ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu i Republici Irskoj, Nj.E. Osmana Topčagića vlastima Birminghama, jedne od najvećih lokalnih vlasti u Evropi.

Ambasador se sastao sa lordom gradonačelnikom Birminghama, vijećnikom Chamanom Lalom, liderom gradskog vijeća Birminghama Johnom Cottonom, zamjenicom lidera vijećnicom Sharon Thompson, savjetnikom Martinom Brooksom OBE, šefom odsjeka za evropske i međunarodne poslove Lloyd Broad.

Tokom posjete delegacije su razgovarale o mogućnostima unapređenja ekonomske i kulturne saradnje. Posjeta je ujedno bila i odlična prilika da se zahvalimo lideru gradskog vijeća Birminghama Johnu Cottonu i njegovim saradnicima na dugogodišnjoj podršci i kupovine zgrade koja će biti novi bosanski centar.

Lider gradskog vijeća Birminghama Cll John Cotton rekao je: „Ponosan sam što je Birmingham pružio utočište bosanskom narodu u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini jer su se suočili s jedinim genocidom na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata. Sada, Bosanskohercegovačka mreža Ujedinjenog Kraljevstva, BH UK Network,  pruža podršku ne samo sugrađanima Bosancima već i ljudima iz cijelog svijeta, uključujući Siriju i Ukrajinu. Imao sam privilegiju posjetiti novu Bosansku kuću da se uvjerim u njihov izvanredan rad, koji će u novim prostorijama ići iz snage u snagu.”

Delegacija je posjetila Biblioteku Birminghama, koja je najveća javna biblioteka u Evropi, u kojoj se nalazi kolekcija od 800.000 knjiga, kao i arhive i fotografije. Tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu, biblioteka je osvijetljena zeleno-bijelo u znak sjećanja na genocid u Srebrenici.

Ambasador Topčagić posjetio je i Univerzitet u Birminghamu. Univerzitet ima više od 37 000 studenata i jedan je od najvećih u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ljubazno osoblje Univerziteta organiziralo je razgledanje Birminghamskih rukopisa Kur’ana koja sadrže dijelove sura 18-20 Islamske svete knjige, napisane na pergamentu u ranom obliku arapskog pisma poznatom kao Ḥijāzi. Rukopis datira iz prvog stoljeća islama, blizu života proroka Muhameda (oko 570-632) i vladavine prva tri halifa.

Ambasador Osman Topčagić je rekao: „Tokom posjete Birminghamu, drugom najvećem gradu u UK, sa 1,2 miliona stanovnika i značajnom ekonomskom, obrazovnom i kulturnom centru, imao sam razgovore sa gradonačelnikom i čelnicima Gradskog vijeća, te posjetio i Univerzitet u Birminghamu. Ovo je bila vrlo sadržajna i korisna posjeta i prilika da se razgovara o konkretnoj saradnji u obrazovanju i ekonomiji. Posjetu su pripremili i u razgovorima učestvovali predstavnici Bosnia UK Network, kao i Dr Waqar Azmi, patron BH UK Networka i osnivač organizacije Remembering Srebrenica, Cll Martin Brooks OBE i dugogodišnji član Britanskog Parlamenta Richard Burden. Svima njima, kao i domaćinima se zahvaljujem uz želju da se ovakva saradnja nastavi i dovede do konkretnih rezultata na obostranu korist.”

Iz BH UK Networka poručuju da bh zajednica igra važnu ulogu u povezivanju neše domovine Bosne i Hercegovine i Velike Britanije. Narednih sedmica očekujemo organizovanje sastanaka sa regionalnim vlastima West Midlandsa.  Nakon toga fokus aktivnosti BH UK Networka će biti obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Parlamentu Velike Britanije.

Pored Ambasadora Topčagića, u delegaciji su bili Dr Anes Cerić,  Zaim Pašić, Emir Bolić i Mirza Gazibegović.

BH UK Network