News & Updates

 

                                                                      Sabit Jakupović sa aktivistima BH UK Networka ispred novog centra u Birminghamu

BH UK NETWORK i naša zajednica u Velikoj Britaniji je apsolutno oduševljenja da je Sabit Jakupović dobio MBE- priznanje za dogogodišnju posvećenost organizovanju bh zajednice u UK i obrazovanju i obilježavanju genocida. 

 “Ponosan sam na ovo priznanje, posebno jer sam kroz volonterski rad u svojoj organizaciji (BiHCAH), BH UK Networku, Remembering Srebrenica i HMT, aktivno radio na širenju istine o logorima Omarska i Manjača.” Kratko je prokomentarisao ovaj skromni Krajišnik Sabit Jakupović.

Sabit je posvećen izgradnji mostova u duboko podijeljenom svijetu i neumorno radi na poboljšanju integracije bosanske zajednice u Velikoj Britaniji. Imao je značajnu ulogu u uspostavljanju BH UK Netowrka i i bio je predsjednik naše organizacije od 2014. do 2019. godine. Veoma značajno, pružio je vodstvo, ohrabrenje i podršku tokom izgradnje našeg vlastitog centra. Taj projekat je trajao nekoliko godina, ali je konačno završen 2018. godine kada je lord Bourne od Aberystwytha, bivši ministar vjera u Ministarstvu za stambena pitanja, zajednice i lokalnu upravu, zvanično otvorio Bosnu kuću u Birminghamu.

                              Sabit Jakupović je višegodišnji predsjednik BH UK Networka. Detalj sa jednog od sastanaka u Bosanskoj kući

Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka je izjavio: “Kao jedan od najaktivnijih članova naše zajednice, Sabitov pozitivan utjecaj na širu zajednicu proizlazi iz dijeljenja svoje životne priče na brojnim komemoracijama na lokalnom i nacionalnom nivou. Njegove kreativne i maštovite ideje privlače i angažuju ljude iz svih sfera života, i pohvaljujem njegovu duboku posvećenost povećanju društvene kohezije i harmonije u Velikoj Britaniji. Sabite čestitamno!”

                                                                Sabit Jakupović predsjedava Godišnjom skupštinom BH UK Networka

                                                                Sabit sa učenicima i roditeljima bh dopunske škole Hertfordshire

Sabit je rođen 1967. godine u Kevljanima kod Prijedora, osnovnu školu završio je u Petrovom Gaju i Omarskoj, a srednju u Novom Mestu u Sloveniji. Nakon završene srednje škole vraća se u rodne Kevljane. Na samom početku agresije na BiH uhapšen je u rodnim Kevljanima od strane paravojnih formacija takozvane vojske Republike Srpske i odveden u zloglasni logor Omarska gdje je proveo  72 dana i prošao kroz torturu ispitivanja i maltretiranja. Iz Omarske je prebačen u logor Manjača, gdje je proveo 48 dana. Petnaestog septembra 1992. iz logora Manjača, u grupi od 68 logoraša, evakuisan je direktno u Hertford, Velika Britanija, na bolničko liječenje.

Po dolasku u veliku Britanijju Sabit je nastavio sa svojim obrazovanjem. Diplomirao je historiju i studij obrazovanja, kvalifikovani psihoterapeut (kognitivno bihevioralna terapija) Od diplomiranja  radio u Britanskom obrazaovanju a zadnjih 11 godina  radu  zavodu za socijalno u grofiji Hertfordshire. Profesionalne obaveze nisu ga spriječile da aktivno doprinopsi razvoju bosanskohercegovačke dijaspore u Velikoj Britaniji.

 U decembru 1995. godine, učestvuje u osnivanju Bosanskohercegovačke organizacije u Hertfordshireu. Nadalje, odigrao je ključnu ulogu u osnivanju bosanske dopunske škole u Hertfordshireu koja vikendom održava nastavu za djecu od 5-15 godina. Nije iznenađujuće da on volontira kao nastavnik u školi već skoro 30 godina.

                                                                 Sabit Jakupović-priznanje povodom obilježavanja Srebrnog jubileja BH UK Networka

Kroz rad s bosanskohercegovačkom organizacijom u Hertfordshireu sarađuje ​​s BH UK Networkom, Remembering Srebrenica kao i Holocaust Memorial Trust. Sudionik je brojnih komemoracija širom Velike Britanije, gdje kao govornik o svom sjećanju na koncentracione logore Omarska i Manjača aktivno doprinosi obilježavanju holokausta (HMT) i genocida u Srebrenici.

Sabit je sudjelovao i u osnivanju BH UK Networka (Zajednice bh. udruženja u Velikoj Britaniji, 1996.) Najprije kao nastavnik, a potom i kao član Upravnog odbora dao je ogroman doprinos razvoju naše krovne organizacije BH udruženja u Velikoj Britaniji. Zajedno sa ostalim aktivistima BH UK Nerworka dao je ogroman doprinos u kupovini novog centra (2023.) na što je posebno ponosan i smatra da je ovaj višemilionski projekt zaista istorijski uspjeh  za BH zajednicu u Velikoj Britaniji i rezultat je timskog rada na koji svi možemo biti ponosni.

“Sabit je jedan od osnivača našeg udruženja koje skoro tridecenije zbiližava naše građane u grofiji Hertfordshire i šire. Ponosni smo i iskreno se radujemo ovom Sabitovom zasluženom priznanju”, izjavio je Admir Švraka, predsjednik Bosanskohercegovačke asocijacije Hertfordshire. 

 

Dr. Waqar Azmi OBE je rekao: „Kao predsjedavajući organizacije „Remembering Srebrenica“ i pokrovitelj BH UK mreže, sa zadovoljstvom sam predložio Sabita Jakupovića za nacionalnu nagradu Njegovog Veličanstva Kralja. Karlsam III. Kao edukator, Sabit je pomogao razviti obrazovne materijale za nastavnike o genocidu u Bosni, držao predavanja tisućama djece u školama i govorio na obilježavanju žrtava genocida u Srebrenici diljem Ujedinjenog Kraljevstva kako bi poučio ljude o važnosti odbacivanja mržnje i izgradnje više kohezivne zajednice. 

Apsolutno sam oduševljen što je Njegovo Veličanstvo Kralj prihvatio našu nominaciju Sabita i dodijelio mu MBE. U ime svih u organizaciji Remembering Srebrenica i BH UK Network, Sabitu želim uputiti iskrene čestitke na zasluženoj časti.”

Ispred BH UK Networka jedno veliko HVALA Sabitu za ogroman doprinos razvoju bosanskohercegovačke zajednice na Ostrvu. 

Kada vaš bivši predsjednik dobije priznanje od kralja Čarlsa III jedino što možete da osjećate je ponos i čast. Upravo takvo raspoloženje je u BH UK Networku, korvnoj organizaciji bh udruženja na Ostrvu.

BH UK Network