News & Updates

Sramno,a i zabrinjavajuće da se i nakon 25. godina agresije na Bosnu i Hercegovinu  još uvijek ponižavaju žrtve progona, etničkog čišćenja,sistematskog sliovanja i genocida počinjenog od strane vojske i policije RS-a.

Apsurdno je da “kulturni” radnici promovišući film o stradanju Srba, Roma, Jevreja kao i svih antifašista u Jasenovcu u vrijeme NDH u isto vrijeme negiraju strahote logora Omarska, Keraterm i Trnopolje u prijedorskoj regiji na kraju dvadesetog vijeka.

Neprihvatljivo  je da se na televiziji sa nacionalnom frekvencijom šire gnusne laži o logorima u Prijedoru. Činjenica da je na području Prijedora pronađeno vise od 50 masovnih grobnica uključujući i masovnu grobnicu u Tomašici potvrđuje da su tu bili koncentracioni logori, a ne logori otvorenog tipa kako to tvrde Marić i njegovi gosti. O strahotama prijedorskih logora govori više od 20 presuđenih za ratne zločine i više od 250 godina zatvorske kazne.

U našoj zajednici su žrtve i svjedoci zbivanja tog vremena i uvijek ovakve izjave doživljavaju sa stresom i ponovnim preživljavanjem , zato osuđujemo ovakve govornike kojima je cilj da se i dalje stvara mržnja i da se neistinom truju mlađe generacije.

Završna, deseta faza genocida je negiranje tog istog genocida. Ovaj primjer  omalovažavanja žrtava prijedorskih logora, i sistematsko negiranje presude Haškog Tribunala o genocidu u Srebrenici su samo nastavak genocida nad Bošnjacima. Tko god negira genocid postaje saučesnik u genocidu.

Osuđujemo izjave gore navedene gospode u nadi da se ovo više neće ponavljati na našim prostorima i da će se ubuduće sve činjenice koristiti u svrhu pomirenja i prosperitet regiona te da je došlo vrijeme da se prihvate činjenice da je u Srebrenici bio genocid i da su se se širom Bosne i Hercegovine dešavali zločini koji trebaju biti kažnjeni bez obzira iz kog naroda bili zločinci.

 

BH UK Network