News & Updates

Ovih  dana, na  vaše  adrese su pristizale koverte sa pristupnim  kodom za ispunjavanje online formulara za popis stanovništva. Većina stanovništva  ih je dobila i odradila online. MILIONI ljudi širom Engleske, Walesa trebali su dobiti ili pismo sa šesnaestocifrenom šifrom ili papirnati obrazac za popis stanovništva 2021. godine.

Napominjemo, 21. marta ove godine, u Engleskoj i Welsu se održao popis stanovništva koji se održava svakih 10 godina. Ovo je bio prvi digitalni popis stanovništva. Vrlo je pojednostavljeno i mogao se uraditi na bilo kojem uređaju; računar, smart telefon ili tablet, koristeći pristupni kod koji će se nalaziti na pismu koje dobijete iz Ureda za Nacionalnu Statistiku. Učestvovanje u popisu je bila prilika  da pomognete da vi i vaša zajednica dobijete usluge koje su vam potrebne u narednih 10 godina i više.

Niste popunili obrazac na vrijeme? 

Popis   stanovništva   je   zakonska   obaveza.  Ako   to   niste učinili   ili ako ste dostavili lažne podatke, možete biti kažnjeni sa £1,000. Nakon popisa stanovništva, krajem marta i u aprilu, terenski službenici će posjećivati domaćinstva koja nisu popunila obrazac.

Oni će ohrabriti ljude da popune popis i pomoći će vam da pristupite daljnjoj pomoći ako vam zatreba. Terenski službenici nikada neće ući u vašu kuću te će raditi na isti način kao i prilikom dostavljanja pošte ili hrane. Nosit će ličnu zaštitnu opremu (PPE) i raditi u skladu s vladinim smjernicama.

Zašto je popis stanovništva važan?

Popis stanovništva pruža važne podatke koji mogu oblikovati različite aspekte vašeg života. Zakonodavci, vlasnici firmi, učitelji i mnogi drugi koriste te podatke za svakodnevno pružanje usluga, proizvoda  i  podrške u vašoj zajednici.

Moramo li vidjeti rezultate?

Ne detaljno, ne, jer se svi detalji sto godina drže pod ključem, tako da će buduće generacije i budući historičari vjerojatno ubrati glavne blagodati.

Ali početna otkrića bit će objavljena u martu slijedeće godine, dok će još jedno izdanje doći sljedećih 12 mjeseci kasnije u martu 2023. godine.

Ti će podaci omogućiti ljudima pristup informacijama na nivou lokalnih vlasti.