News & Updates

Tokom rata u Bosni i Hercegovini ,  ljudi su preko noći gubili sve. Imovina  je bombardovanjem ili vatrom uništena, pokradena . Pravde nije bilo. Krade se sve što se može zamisliti, novac , nakit, oružje, nemještaj, kulturna baština…

Rahima Hatić je jedna od osoba koja je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu sa svojom porodicom pronašla novi život u Velikoj Britaniji. Došli su da pronađu utočište i spas. U novu zemlju nije mogla donijeti ništa. Međutim, u bijegu je uspjela sakriti zlatni nakit poklonjen od dragih članova porodice.

 

“Ovo je jedino od zlata što sam uspjela donijeti u Englesku kada smo izbjegli za vrijeme rata. To je jedino što imam od svoje imovine, sve drugo je zapaljeno i ukradeno. Ogrlica je poklon od moje mame kada sam rodila najstarijeg sina.

Prsten je poklon od moje sestre koja je umrla tokom rata.

Drugi prsten je poklon od moje svekrve kada sam se udala za njenog sina.

Narukvica je prvi poklon od moga muža za zaruke. Naušnice su poklon od moje druge sestre. Prsten sa biserom je poklon od moga djevera.

Ovo je jedino što imam od zlata ovdje sa sobom i što me jako veže za moju domovinu Bosnu i Hercegovinu i moju dragu porodicu. “, rekla je Rahima.