News & Updates

Zajendica BH udruženja u Velikoj Britaniji (BH UK Network), tuguje zbog smrti generala Jovana Divjaka, koji je preminuo u 84. godini u Sarajevu.

“BH zajednica u Velikoj Britaniji je duboko tužna zbog smrti našeg dragog prijatelja generala Jovana Divjaka. Zauvijek ćemo ga pamtiti kao nekoga ko je svoj život živio nastojeći zaštititi ranjive. Pamtit ćemo ga ne samo po snazi ​​i hrabrosti, već i po postojanoj dobroti i plemenitosti. Porodici i prijateljima Izražavamo iskreno saučešće”, izjavio je predsjednik BH UK Networka, gospodin Zaim Pašić.

Jovan Divjak (rođen 11. marta 1937. g.), bosanski general i pisac. Jedan od najpopularnijih generala Armije RBiH i drugi čovjek Armije.

Iako rođen u Beogradu, s obzirom da mu je otac porijeklom iz Bosanske krajine gdje je radio kao učitelj, Divjak se nacionalno izjašnjava kao Bosanac, što je u više navrata isticao u intervjuima za domaće i inostrane medije.

Završio je 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je također završio Štabnu školu francuske vojske. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu. Rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu TO BiH.

Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine. Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine, pisao je o Divjaku portal Historija.ba.

Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila.

Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet meseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

U Parizu je na francuskom jeziku objavljena knjiga njegovih razgovora pod naslovom “Sarajevo mon amour” (Sarajevo moja ljubavi).

Osnovao je i ugradio sebe u fondaciju “Obrazovanje gradi BiH”.