News & UpdatesUncategorized

Bilo je predivno biti dio ove atmosfere, gdje se oko 200 bh.omladinaca iz 11 država okupilo i družilo na najvećoj sportskoj manifestaciji bh.dijaspore, jer na kraju jedini pobjednik je upravo naša Bosna i Hercegovina. 

U organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBiH) proteklog vikenda u Izmiru (Turska), održano je  17. Svjetsko prventstvo bh. dijaspore u futsalu.

Domaćin najvećeg sportskog događaja u bh.dijaspori bila je Federacija Udruženja Kulture Bosne i Hercegovine u Turskoj, a pokrovitelji Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Izmirska općina Karşıyaka, “Hayat TV” koji je medijski pokrio cijelo prvenstvo, Fudbalski/nogometni savez BiH i Fudbalska federacija Turske.

Svjetskom prvenstvu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH (Zamjenik ministra Dževad Mahmutović i Pomoćnik ministra Kemo Sarač) te ambasador BiH u Turskoj Nj.E. Adis Alagić.

Učešće na ovogodišnjem prventsvu uzele su reprezentacije Bosanaca i Hercegovaca iz 11 država: Norveška ,Švedska, Danska, Holandija, Finska, Njemačka, Austrija, Švicarska, Velika Britanija, Francuska i Turska.

Nakon grupne faze takmičenja, u izuzetno uzbudljivoj atmosferi  i kvalitetnoj igri, u finale su se plasirale reprezentacije Njemačke i Austrije. Njemačka je postignutim golom u zadnjoj minuti pobijedila s rezultatom 1:0 te tako po prvi put postala šampion.

U utakmici za treće mjesto, Švedska je pobijedila Norvešku. Nakon završetka turnira, organizovana je dodjela medalja i pehara najuspješnijim reprezentacijama i pojedincima:

  1. Njemačka
  2. Austrija
  3. Švedska
  4. Norveška

Za najboljeg igrača prvenstva proglašen je Adnan Hodžić (Austrija).

Najbolji golman  je  Srećko Mišković  (Njemačka).

Najbolji strijelac Andreas Berović (Njemačka).

Najperspektivniji igrač Adnan Kvrgić (Norveška). 

Ekipa koja je osvojila fair-play-Norveška.

Reprezentacija Engleske je bila u grupi sa domaćinima Turskom, Švicarskom i Finskom. U grupnoj fazi takmičenja izgubili smo od domaćina Turske ( 0:2) te odigrali neriješeno sa Finskom (1:1) i Švicarskom (0:0). U baražu za četvrt finale doživjeli smo poraz od reprezentacije Francuske.

Za reprezenatciju Velike Britanije nastupili su Demir Kurtović, Šemsudin Kalabić, Zarif Mujanović, Ahmet Kalaba, Adis Kazić, Jasmin Odobašić, Jamo Hukanović, Sedin Mustafić.

Ispred BH UK Networka (Saveza bh udruženja u Velikoj Britaniji) zahvaljujemo se Svjetskom savezu dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBIH)  te domaćinima ovogodišnjem prvenstva Federaciji Udruženja Kulture Bosne i Hercegovine u Turskoj na odličnoj organizaciji, u nadi da se na narednom Svjetskom prvenstvu vidimo i družimo u još većem broju.