News & Updates

 

Tokom boravka predstavnika bh dijaspore iz 11 država u Izmiru, a povodom održavanja 17.Svjetskog prvenstva dijaspore u malom futsalu i sastanku Glavnog odbora
SSD BiH iskorištena je prilika da se posjeti mezar Ahmeta Kemala Baysaka, prvog Počasnog konzula BiH i Ambasadora SSDBiH.

Učenjem Fatihe i minutom šutnje odata mu je počast.

Ahmet Kemal Baysak, Počasni Generalni Konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj i počasni ambasador Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine preminuo je prošle godine u Izmiru u 88. godini života usljed posljedica Covid-19.

Bio je biznismen i obnašao je niz značajnih javnih funkcija. Baysak je bio porijeklom Hercegovine. Njegova porodica je migrirala u Tursku poslije Berlinskog kongresa 1878. godine, a bio je četvrta generacija porodice Grebo.

Pokrenuo je mnogobrojne aktivnosti s ciljem da pomogne Bosni i Hercegovini, a to je činio kroz bh savez u Turskoj, SSDBiH i mnoga druga udruženja kojima je povezivao Tursku i Bosnu i Hercegovinu. Proglašen je počasnim građaninom Sarajeva, Bihaća i Goražda.

Imali smo čast da ugostimo  g. Ahmet Kemal Baysaka u Bosanskoj kući u Birminghamu.

Ovaj veliki gubitak našeg dragog Kemal Beya je veliki udarac i nenadoknadiv gubitak kako za njegovu familiju tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu i njenu dijasporu. 

Također, prije početka izvlačenja parova za grupno takmičenje SP dijaspore BiH u futsalu, sjetili smo se  i odali počast slijedećim osobama:Ivici Osimu, Ahmetu Kemal Baysaku, Edvinu Hodžiću , Hamdiji Malić i Jovanu Divjak. 

Delegacija  SSD BIH je ovom prilikom imala čast da se upozna sa njegovim sinom Atilom, i ujedno razmijeni samo pozitivna iskustva i divne trenutke provedene sa rahmetli Ahmet Kemalom.