News & Updates

 

Predsjedavajući Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, poslanik Rt Hon Sir Lindsay Hoyle  je bio domaćin Memorijalnog parlamentarnog prijema Srebrenice u organizaciji humanitarne organizacije Remembering Srebrenica 12. jula u državnim prostorijama u Donjem domu.

Prijemu su prisustvovali poslanici i mnogi britanski uglednici iz cijelog političkog spektra koji su se okupili kako bi se prisjetili žrtava genocida u Srebrenici i osvrnuli se na pouke iz tragičnih događaja genocida i etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini. 

 

Dr.Waqar Azmi OBE, Rt Hon Sir Lindsay Hoyle i Šefik Džaferović

 

Predsjedavajući je imao čast poželjeti dobrodošlicu  Šefiku Džaferoviću, predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine,i  Emiru Suljagiću, direktoru  Memorijalnog centra Srebrenica 

Ostali istaknuti govornici bili su poslanik Rt Hon Greg Clark, državni sekretar u Odsjeku za stanovanje i zajednice; poslanik Rt Hon David Lammy, državni sekretar za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj; pukovnik Bob Stewart DSO, poslanik, Zapovjednik Ujedinjenih naroda britanskih snaga u Bosni i Hercegovini; poslanik Rt Hon Ian Blackford, vođa SNP-a u Westminsteru; Fleur Anderson zastupnica, predsjedavajuća APPG za prevenciju genocida i zločina protiv čovječnosti; barunica Sayeeda Warsi; Almasa Jakupović, druga generacija preživjelih genocida i nastupi bosanskohercegovačkih operskih pjevačica Dženane Šehanović Sarajlić i Dženane Huseinagić.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica

 

Prijemu su prisustvovali i Vanja Filipović,ambasador BiH u  Velikoj Britaniji , predstavnici  BH UK Networka   kao  i  mnogi  Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u Velikoj Britaniji.

Izuzetnu pažnju, osim obraćanja domaćina,  izazvala su i obraćanja  Šefika Džaferovića  i  Emira Suljagića koji su govorili o značaju njegovanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ne samo za Bosnu i Hercegovinu već i za cijeli svijet.

Veliki doprinos na organiziranju raznih događaja u povodu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici na prostoru Velike Britanije, kao i sinoćnjeg prijema u Donjem domu Parlamenta Velike Britanije u Londonu, i ovog puta dala je organizacija Remembering Srebrenica na čelu sa njenim neumornim predsjednikom Waqarom Azmijem.

Doprinos organiziranju sinoćnjeg događaja u Londonu, posvećenog sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, dale su i bh. nevladine organizacije koje djeluju u Velikoj Britaniji, kao i mnogi uposlenici bosanskohercegovačke ambasade u Londonu.

 

Nj.E. Vanja Filipović i RT Hon Sir Lindsay Hoyle

Almasa Jakupović čita Srebreničku molitvu