News & Updates

Prigodnim govorima prisutnima su se obratili Zaim Pašić-predsjednik BH UK Networka, Cll Chaman Lal-gradonačelnik Birminghama, NJ. E. Osman Topčagić-Ambasador BiH u UK, Amrick Singh Ubhi-izaslanika kralja Čarlsa za regiju West Midlands, Dr. Waqar Azmi OBE-predsjednik organizacije Remembering Srebrenica i patron BH UK Networka, Judi Millward-predsjedavajuća Eveson trusta i Dr. Anes Cerić menadžer BH UK Networka

Manifestacija je održana u svečanoj sali nedavno kupljenog novog doma BH UK Networka i bila je ispunjena toplinom, tradicijom te bojama naše divne Bosne i Hercegovine. 

U ime domaćina, publici se obratila Lejla Gološ, sa toplim riječima dobrodošlice i najavila obraćanje predsjednika Bosnia UK Networka, Zaima Pašića.

“Dragi i poštovani gosti, imam čast da vam ispred rukovodstva BH UK Networka poželim sretan Dan državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Posebno mi je zadovoljstvo što se danas nalazimo u novoj Bosanskoj kući koja je veoma važna za budućnost naše zajednice u UK. Hvala svima koji su pomogli da se nađemo u novoj kući a posebno Dr. Anesu Ceriću koji je sa svojim timom i velikom grupom aktivista omogućio  da nam ovaj dan bude još ljepši i sretniji. Hvala vam i još jednom sretan praznik.”, rekao je Zaim Pašić. 

Svi su se podsjetili, kako je usvojenom Rezolucijom  ZAVNOBiH-a, izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna jednakopravnost svih naroda, te jednakopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa povijesnim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Ambasador Bosne i Hercegovine, Nj. E. Osman Topčagić je rekao: “Raduje me da ove godine Dan državnosti BiH obilježavamo u novoj zgradi, sjedištu BH UK Networka, što pokazuje uspješan rad i izuzetnu saradnju kuju Network ima sa lokalnim vlastima u Birminghamu kao i jaku vezu koju vi svi njegujete sa domovinom Bosnom i Hercegovinom.”

Posjetioci su imali priliku da uživaju u izložbi „Čovjek na istoku“ Hadisa Medenčevića i umjetničkim radovima Roberta McNeila na temu genocida u Srebrenici. Hadis je dervenčanin sa privremenom adresom u Pragu a Rober je iz Škotske a inače je i patron BH UK networka.

Želimo da se zahvalimo našim dragim damama iz Birminghama na predivno pripremljnoj hrani koju su spremile za sve naše drage goste. Sve je bilo jako ukusno i samo za pohvaliti. 

Poštovani prijatelji, dragi Bosanci i Hercegovci,

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine …..

BH UK Network