News & Updates

Dragi prijatelji,

Dan obilježavanja 22.susreta bosanskohercegovačkih škola u Velikoj Britaniji se bliži. Zagazili smo već u treću deceniju kontinuiranog održavanja ovakvih susreta koji su već postali tradicija. Ovaj susret godinama je postajao sve veći, pa je vjerovatno jedan od najvećih skupova bosanaca i hercegovaca koji žive na Ostrvu i kojima je ovo jedinstvena prilika da se vide i osvježe stare uspomene i sklope nova prijateljstva.

Zbog epidemioloških uslova, ove godine će  se susret škola održati online. Nažalost, to neće biti kao prije kad se možemo vidjeti, ispričati, i upoznati nove ljude. No, nećemo dozvoliti da nas trenutna situacija omete i da ne pokažemo šta su naši najmlađi naučili u toku prethodne školske godine. 

Stoga Vas pozivamo da nam se pridružite online, 26.juna sa početkom u 19:00 sati. Tom prilikom će nam se obratiti učenici bh.dopunskih škola u Velikoj Britaniji koji su se potrudili da prezentuju svoje znanje i iskustvo u bh.dopunskim školama. Učešće će uzeti slijedeće bh.dopunske škole: Victoria- London, Coventry, Birmingham, Manchester,Hertfordshire i Derby. 

Škole promovišu našu historiju, kulturu i nacionalni identitet kako kroz redovnu nastavu, tako i kroz organizovanje proslava Dana državnosti BIH, Dana nezavisnosti BiH, komemoracije Srebrenice, Skupove škola u VB i slično. Posebnu pažnju u radu bh.dopunskih škola zauzima maternji jezik. Od osnivanja prvih bh dopunskih škola prije više od 25 godine u prosjeku škole je godišnje pohađalo više od 200 učenika.  Na taj način škole su spasile mnogu našu djecu od zaborava svog maternjeg jezika, svoje domovine, rodnog kraja svojih roditelja te im omogućile da za vrijeme godišnjih odmora mogu razgovarati sa svojom rodbinom i prijateljima na jeziku koji razumiju, a ne kao stranci. 

Želimo da se zahvalimo svim pojedincima, prije svega volonterima-nastavnicima, roditeljima učenika koji su uložili svoj trud i vrijeme na ljudskom, humanom i odgovornom poslu za dobrobit svih nas i šire naše domovine Bosne i Hercegovine.

Program možete pratiti na slijedećem linku: https://fb.me/e/8JY9wNJeq

Bosnia UK Network