News & Updates

U prostorijama Bosanske kuće je obilježen Svjetski dan izbjeglica 2021. BH UK Network je odlučio u suradnji sa Celebrating Sanctuary i Near Neighbours organizacijama iz Birmingama da ugosti radionicu u Bosanskoj kući.  Ponosni smo činjenicom da se upravo u našim prostorijama održao prvi događaj “Razgovor uz šetnju” kao početak obiljažavanja Sedmice izbjeglica. 

Prostorije Bosanske kuće su bile ispunjene kreativnošću, prijatnim razgovorom i osmjesima. Nažalost zbog  pridržavanja Covid mjera, broj prisutnih je bio ograničen. No, to nije spriječilo pripadnike bosanskohercegovačke i sirijske zajednice te učenike osnovne škole BEY ( Be educated yourself) da uz pomoć umjetnica Jane i Margaret održe kreativnu radionicu. 

Ovo je bila prilika da se ljudi druže i učestvuju iako ne poznaju dovoljno engleski jezik. Ovakve radionice su dokaz da je komunikacija između različitih naroda moguća i putem osmijeha, govora tijela te stvaranju i kreativnošću na radionicama. 

Tema Izbjegličke sedmice 2021, ‘Ne možemo hodati sami’, poziv je da pružimo ruku nekome novom. Nekome ko je izvan vašeg trenutnog kruga, ko je imao iskustvo koje vi niste ili se borite za ciljeve u koje još niste uključeni. 

Nakon održane radionice, prisutni su otišli u najbliži park i zajedničkom šetnjom pokazali jedinstvo, empatiju  i duh zajednice u Birmingamu. Birmingam je proslavljen kao grad utočišta, mjesto dobrodošlice i inkluzivnosti.  Nakon prošle godine kada nam je nametnuta izolacija, uslijed restrikcija zbog Covid-19,  sadašnja potreba da se okupimo još je temeljnija. 

U Velikoj Britaniji, obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica je sedmodnevni nacionalni program umjetničkih, kulturnih i edukativnih događaja koji proslavlja doprinos izbjeglica u Velikoj Britaniji i podstiče bolje razumijevanje između etničkih zajednica.